Ulogujte se

Sutra otvaranje Jahorina Film Festivala

Predsjednik Svjetskog udruženja turističkih novinara i pisaca u turizmu Tižani Hadad, nekadašnji ministar turizma Tunisa, svečano će sutra na Palama otvoriti Deveti Međunarodni festival dokumentarnog filma, turizma i ekologije "Jahorina film festival", potvrdio je direktor Festivala Mirko Despić.

Nakon ceremonije otvaranja ove tradicionalne filmske manifestacije, koja počinje u 19.00 časova u sali Kulturnog centra Pale, uslijediće projekcija dokumentarnog filma "Drugi susret" srpskog autora Željka Mirkovića."Ovaj film, koji je osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film na Festivalu `Borego springs` u Kaliforniji, govori o susretu oficira jugoslovenske vojske Zoltana Danija, koji je prilikom bombardovanja Srbije oborio čuveni avion F–117A, i američkog pilota Dejla Zelka, koji je upravljao takozvanim nevidljivim avionom", kaže Despić.

On ističe da poslije nagrade žirija na festivalu u Zagrebu i nagrade za najbolji scenario u Oklahomi, kandidature za Oskara za dugometražni dokumentarni film, projekcija u američkom Kongresu, Ujedinjenim nacijama, Kolumbija univerzitetu, Univerzitetu u NJujorku i drugim mjestima, ovaj film nastavlja sa svojim internacionalnim životom.

Prema njegovim riječima, "Drugi susret" je priča o tome kako je rat spojio dva čovjeka. Jedan je bio pilot "nevidljivog" aviona F-117A, a drugi vojnik koji ga je oborio. Prvi susret je bio na radaru, a drugi 12 godina kasnije u Americi.

Despić najavljuje da će projekciji ovog filma sutra uveče prisustvovati Zoltan Dani, vojnik koji je učestvovao u obaranju aviona F–117A i reditelj filma Željko Mirković.

Učesnici "Jahorina film festivala", u okviru pratećeg programa, imaće priliku da posjete Konjic, Sarajevo i Jahorinu, gdje će se upoznati sa kulturno-istorijskim i turističkim sadržajima ovih destinacija.

Tokom Festivala posjetioci će na projekcijama u hotelu "Damis" na Palama i Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu moći da vide 95 filova iz 28 država.

Moto ovogodišnjeg festivala je "Dodirni svjetlost".

Članovi žirija koji će ocjenjivati dokumentarne i kratke igrane filmove su dekan Akademije umjetnosti u Banjaluci Luka Kecman, profesor na Akademiji lijepih umjetnosti u Sarajevu Osman Arslanagić i Rop Lal, predavač na Azijskoj akademiji za film i televiziju iz NJu Delhija.

Žiri koji će ocjenjivati ekološke i turističke filmove čine ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson, direktor "Srem film festivala" Igor Čolak i predsjednik FIŽET-a iz Hrvatske Tina Eferović Čubrilo.

U programu Festivala od 26. do 29. avgusta u osam festivalskih kategorija autori će se boriti za jednu od zvaničnih nagrada i to "Zlatni javor" za najbolji dokumentarni film, dokumentarni televizijski film, kratki igrani film, eksperimentalni film, animirani film, studentski film, ekološki film, i turistički film, odvojeno u međunarodnoj konkurenciji i u domaćoj konkurenciji, te Grand pri Festivala za najbolji film bez obzira na kategoriju.

Pokrovitelji "Jahorina film festivala" su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo civilnih poslova BiH, fondovi za zaštitu životne sredine Republike Srpske i Federacije BiH, grad Istočno Sarajevo, opština Pale, Turistička organizacija Istočno Sarajevo i "Sarajevska pivara". Medijski sponzori su BHT, RTRS i TV OSM.

Za petak, 28. avgust, planirana je dodjela nagrada za najbolji ekološki projekat u BiH, a ta ceremonija biće održana u salonu Gradske pivnice u Sarajevu sa početkom u 14.00 časova, dok je za 17.30 časova u hotelu "Damis" predviđeno održavanje okruglog stola o temi "Umrežavanje i uspostavljanje komunikacije među učesnicima projekta i partnerskim festivalima".

Ceremonija dodjela nagrada i zatvaranja Festivala predviđena je za 29. avgust u hotelu "Damis" na Palama, sa početkom u 19.00 časova.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).