Ulogujte se

Sve spremno za 9. smotru dokumentarnog filma, ekologije i turizma

Direktor Međunarodnog festivala dokumentarnog filma, turizma i ekologije "Jahorina film festival" Mirko Despić izjavio je danas u Sarajevu da je sve spremno za održavanje devetog "Jahorina film festivala", na kojem će od 26. do 29. avgusta biti prikazano 95 filmova iz 28 zemalja.Festival će svečano biti otvoren 26. avgusta u 19.00 časova u Kulturnom centru na Palama.


"Za učešće na ovogodišnjem festivalu bilo je prijavljeno više od 2.700 filmova iz 117 zemalja, a selektori su odabrali 95 filmova koji će od 26. do 29. avgusta biti prikazani na projekcijama u Hotelu `Damis` na Palama i Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu", rekao je Despić na konferenciji za novinare.
Prema njegovim riječima, ono što je karakteristično za ovu godinu, jeste to što je povećan broj sekcija, a festival je proširen na oblasti dokumentarnog i kratkog igranog filma.
"Moto ovogodišnjeg festivala je `dodirni svjetlost`, što će biti važna vodilja i članovima žirija kada budu odlučivali o nagradama, a zbog velikog broja sekcija, ove godine predsjedavaće dva festivalska žirija", naveo je Despić.
Članovi žirija koji će ocjenjivati dokumentarne i kratke igrane filmove su dekan Akademije umjetnosti u Banjaluci Luka Kecman, profesor na Akademiji lijepih umjetnosti u Sarajevu Osman Arslanagić i predavač na Azijskoj akademiji za film i televiziju iz NJu Delhija Rop Lal.
Žiri koji će ocjenjivati ekološke i turističke filmove čine ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson, direktor "Srem film festivala" Igor Čolak i predsjednik Svjetskog udruženja turističkih novinara i pisaca u turizmu /FIJET/ iz Hrvatske Tina Eferović Čubrilo.
U kratkom obraćanju novinarima, Ferguson je rekao da mu je veliko zadovoljstvo i čast što će ove godine predsjedavati žirijem ovog festivala, iako nije filmski stručnjak, ali jeste filmski entuzijasta i filmofil.
"Filmovi koje sam do sada pogledao su veoma raznovrsni - od ozbiljnih projekata koje prati skupa produkcija do veoma kreativnih i zanimljivih, ali niskobudžetnih ostvarenja u oblasti ekologije i turizma", rekao je Ferguson.
Arslanagić, predsjedavajući žirija za dokumentarne i kratke igrane filmove, istakao je da je osim gesla "Dodirni svjetlost", zajednički imenilac i dominantni motiv svih filmova koji su prošli selekciju i ideja "osvajanja slobode".
"S obzirom na ponuđeni kvalitet, bogatstvo ideja i raznolikost sadržaja, biće veoma teško proglasiti najbolji film", smatra Arslanagić.
Predstavnik Fonda za zaštitu životne sredine Federacije BiH Adi Habul potvrdio je da će i ove godine biti dodijeljene nagrade za najbolje ekološke projekte u BiH, a dodjela nagrada predviđena je za 28. avgust u 14.00 časova u salonu Gradske pivnice u Sarajevu.
Riječ je, kaže on, ne samo o ekološkim, nego i razvojnim projektima, što oba entitetska fonda snažno podržavaju i finansijski pomažu njihovu realizaciju.
U programu festivala od 26. do 29. avgusta u osam festivalskih kategorija autori će se boriti za jednu od zvaničnih nagrada i to "Zlatni Javor" za najbolji dokumentarni film, dokumentarni televizijski film, kratki igrani film, eksperimentalni film, animirani film, studentski film, ekološki film, i turistički film, odvojeno u međunarodnoj konkurenciji i u domaćoj konkurenciji, te gran-pri Festivala za najbolji film bez obzira na kategoriju.
Na Festivalu se očekuje dolazak pedesetak autora i gostiju iz regiona, Evrope i svijeta, a prvi put će se pojaviti predsjednik FIJET-a Tižani Hadad, nekadašnji ministar turizma Tunisa.

Festival će otvoriti film "Drugi susret" srpskog autora Željka Mirkovića, koji govori o susretu oficira jugoslovenske vojske Zoltana Danija, koji je prilikom bombardovanja Srbije oborio čuveni avion F-117 i američkog pilota Dejla Zelka, koji je upravljao takozvanim "nevidljivim" avionom.
Učesnici Jahorina ilm festivala, u okviru pratećeg programa, imaće priliku da posjete Konjic, Sarajevo i Jahorinu, gdje će se upoznati sa kulturno-istorijskim i turističkim sadržajima ovih destinacija, a u planu je i održavanje okruglog stola o temi "Umrežavanje i uspostavljanje komunikacije među učesnicima projekta i partnerskim festivalima".
Pokrovitelji "Jahorina film festivala" su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo civilnih poslova BiH, fondovi za zaštitu životne sredine Republike Srpske i Federacije BiH, Grad Istočno Sarajevo, opština Pale, Turistička organizacija Istočno Sarajevo i Sarajevska pivara.
Medijski sponzori su BHT, RTRS i TV OSM.
Ceremonija dodjela nagrada i zatvaranje festivala predviđena je za 29. avgust u Hotelu "Damis" na Palama, s početkom u 19.00 časova.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).