Ulogujte se

Opasno omalovažavanje Dejtonskog sporazuma

Neobično je da preporuke o uređenju BiH i ustavnoj reformi, kao uslovu EU, saopštava američki ambasador, ocjenjuje bivši ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Živadin Jovanović.


Dejtonski mirovni sporazum je međunarodni pravni akt trajnog značaja i nije vremenski ograničen, pa su pokušaji njegovog omalovažavanja neosnovani i opasni, upozorava bivši ministar spoljnih poslova Savezne Republike Jugoslavije Živadin Jovanović.

Komentarišući nedavnu kolumnu američkog ambasadora u BiH Morin Kormak, Jovanović ocjenjuje da su "pokušaji unižavanja tog sporazuma opasni i ne doprinose stibilnosti niti učvršćivanju mira na Balkanu".

Kormakova je u autorskom tekstu za "Nezavisne novine" navela da je prvobitni cilj Dejtona bio da se okonča rat i da se sada postavlja pitanje njegove uloge.

Ona je, u ime evrointegracija, pisala kako bi trebalo da bude uređena BiH, a pojedini analitičari u Srbiji njeno pisanje protumačili su kao priznanje da Amerika nikada nije željela Dejtonski sporazum kakav je sada, već su ga smatrali samo fazom u nametanju onoga za šta se borilo Sarajevo.

Živadin Jovanović za Srnu napominje da "Dejtonski sporazum nije delo jedne zemlje, makar ona bila u vreme njegovog zaključivanja i domaćin pregovora" navodeći da su taj sporazum potvrdile sve članice Kontakt grupe i stalne članice Savjeta bezbjednosti UN, izuzev Kine.

"Dejtonski sporazum je odobrio Savet bezbednosti i on je tim činom postao deo međunarodnog pravnog sistema, tako da se taj sporazum po pravnoj snazi ne razlikuje od sličnih sporazuma u sistemu međunarodnog prava", objašnjava Jovanović, predsjednik organizacije Beogradski forum za svijet ravnopravnih.

On naglašava da se Dejtonski sporazum ne može relativizovati i omalovažavati, a da se ne otvara proces revizije svih odnosa na Balkanu i u Evropi.

"Dovoditi u pitanje taj sporazum znači otvarati i mnoga druga pitanja. To sve se pokušava činiti na štetu srpskog naroda i nije tu reč samo o Republici Srpskoj ili srpskom življu u BiH, nego, u širem smislu, pokušava da se dovede u pitanje ceo sistem međunarodno-pravnih odnosa i mira i stabilnosti na Balkanu", poručuje Jovanović.

Kada je riječ o pritiscima iz svijeta na Srpsku, on smatra da ih treba posmatrati u svjetlu aktuelnih i globalnih odnosa Istoka i Zapada, a ne može se posmatrati ni van konteksta u odnosima između transatlantskih saveznika.

Jovanović smatra da je neobično da preporuke o uređenju BiH i ustavnoj reformi, kao uslovu EU, saopštava američki ambasador.

"Ako postoje neki uslovi za članstvo u EU normalno je da budu saopšteni od nekog člana EU ili od Evropske komisije", zaključuje Jovanović.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).