Ulogujte se

Banja Luka - Radmanović otvorio izložbu "Svetlost u mraku Prvog svetskog rata"

BANJALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović otvorio je večeras u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci izložbu "Svetlost u mraku Prvog svetskog rata - Vrhunska ostvarenja protagonista impresionizma u Srbiji".

Postavka sadrži djela Nadežde Petrović, Mališe Glišića, Milana Milovanovića, Koste Miličevića i drugih umjetnika koji su učesnici Prvog svjetskog rata i začetnici impresionizma u srpskom slikarstvu. 

"Banjaluka je večeras pokazala da je kulturni centar regije i ovo je još jedan dokaz saradnje Srbije i Srpske", istakao je Radmanović. 

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je da je i ovo jedan vid uspješne saradnje resornih ministarstava i Narodnog muzeja iz Beograda sa Muzejom u Banjaluci. 

Otvaranju izlužbe prisustvovali su pomoćnik ministra kulture i informisanja Srbije Aleksandra Fulgosi, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, ambasador BiH u Beogradu Ranko Škrbić, direktor Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić-Brešković, te mnogobrojni kulturni i javni radnici Banjaluke i Republike Srpske. 

Izložba predstavlja antologijski izbor umjetničkog stvaralaštva iz prve decenije 20. vijeka, obuhvatajući najviše domete srpskog impresionizma, nezaobilazne u pregledima moderne umjetnosti u domaćim i svjetskim galerijama i muzejima. 

Izložbu "Svetlost u mraku Prvog svetskog rata - Vrhunska ostvarenja protagonista impresionizma u Srbiji" Narodni muzej u Beogradu priredio je u čast 170 godina od osnivanja, a istovremeno je i najznačajniji projekat likovnih umjetnosti kojim se obilježava 100 godina od početka Prvog svjetskog rata. Izložba će biti otvorena do 2. novembra.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).