Ulogujte se

Banja Luka - Obezbijediti budžetska sredstva za razvoj filmske industrije

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je da je u narednoj godini potrebno obezbijediti budžetska sredstva za razvoj filmske industrije u Srpskoj.

"Nastojaćemo da otkupimo i filmski materijal, jer nam je cilj da u Arhivu i Kinoteci Republike Srpske bude formiran centralni fond ovakve građe", rekao je Mutabdžija novinarima u Banjaluci, nakon što je razgovarao sa autorima dokumentarnog filma "Dah života", koji je proglašen za najbolji dokumentarni film na festivalu u Dablinu. 

Mutabdžija je ocijenio da je ovaj film najaktuelnija priča Republike Srpske u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu, jer govori o stradanju 12 banjalučkih beba. 

"Ovo je antiratna priča o stradanju svih stanovnika Republike Srpske i zahvalan sam autorima filma što su odabrali ovakvu temu. Žiri u Dablinu prepoznao je humanu priču i zbog toga je nagradio", rekao je Mutabdžija. 

Autor dokumentarnog filma "Dah života" Snježana Brezo kaže da je veoma ponosna na osvojenu nagradu u Dablinu. 

"Ovu nagradu posvetila sam Marku Medakoviću koji je živ, ali zbog nedostatka kiseonika za bebe u inkubatorima 1992. godine ima trajne posljedice", rekla je Brezo. 

Poslednja izmjenačetvrtak, 02 Oktobar 2014 12:14

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).