Ulogujte se

Sarajevo - Sutra početak suđenja pred Apelacionim vijećem

SARAJEVO - Pred Apelacionim vijećem Suda BiH sutra će početi pretres u slučaju Zijada Turkovića i drugih, koji su prvostepenom presudom proglašeni krivim za više teških krivičnih djela i osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne.

Prvostepenom presudom od 28. novembra 2013. godine Zijad Turković proglašen je krivim za organizovani kriminal u vezi sa neovlaštenim prometom opojnim drogama, razbojništvo, pokušaj ubistva, izazivanje opšte opasnosti, neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe. 

Turković je proglašen krivim i za pripremanje krivičnog djela ubistva, iznudu i pranje novca i osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 40 godina. 

Optuženi Saša Stjepanović proglašen je krivim za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 12 godina. 

Muamer Zahitović proglašen je krivim za iznude i pranje novca, te osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od tri godine, dok je optuženi Milenko Lakić proglašen krivim za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom pripremanje ubistva i osuđen na 40 godina zatvora. 

Optuženi Fadil Aljović proglašen je krivim za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom ubistvo i osuđen na kaznu zatvora od pet godina. 

Sud je saopštio da su optuženi Nijaz Zuban i Hilmija Mašović oslobođeni optužbi. 

Apelaciono vijeće Suda BiH otpremilo je 1. avgusta drugostepenu presudu od 25. aprila u ovom predmetu, kojom je odbijena kao neosnovana žalba Tužilaštva BiH i potvrđena prvostepena presuda za optužene Nijaza Zubana i Hilmiju Mašovića, kao i u oslobađajućem dijelu u odnosu na optužene Zijada Turkovića, Muamera Zahitovića i Sašu Stjepanovića. 

Istom presudom uvažene su žalbe branilaca Zijada Turkovića, Saše Stjepanovića, Milenka Lakića i Fadila Aljovića. 

Tim povodom i primjenom člana 309. ZKP-a BiH i u odnosu na optuženog Muamera Zahitovića u osuđujućem dijelu je ukinuta prvostepena presuda Suda od 28. novembra 2013. godine i određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja. 

Početak suđenja zakazan je u 9.00 časova.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).