Ulogujte se

Orić na ročištu u Sudu BiH- odluka naknadno

U Sudu BiH završeno je ročište o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje mjera zabrane Naseru Oriću. Odluka će naknadno biti saopštena. Naser Orić, čije je izručenje zbog počinjenih ratnih zločina u Podrinju od Švajcarske zatražilo Ministarstvo pravde Srbije, a izručen je BiH,  stigao je u prisustvu advokata Lejle Čović u Sud BiH na ročište o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje mjera zabrane.

Orić je u petak, 26. juna, pušten na slobodu, jer postupajući tužilac Tužilaštva BiH nije ocjenio da je za ovu vrstu djela potreban pritvor, nakon što je, po isteku ekstradicijskog pritvora u Švajcarskoj, izručen BiH.

Mjere zabrane koje je predložilo Tužilaštvo uključuju ograničavanje kretanja i boravka osumnjičenog, zabranu kontakta sa svjedocima i osumnjičenima u predmetu, te periodično javljanje nadležnom policijskom organu.

Postupajući tužilac je ocijenio da su predložene mjere dovoljne da se osigura nesmetano vođenje postupka.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije tereti Orića za učešće u brojnim ubistvima i mučenjima civila u selima u Podrinju. Na ovom području je  tokom 1992. i 1993. likvidirano više od 3.000 ljudi, uglavnom civila.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).