Ulogujte se

OD POSEBNOG INTERESA PREVENCIJA NOVIH RATNIH ZLOČINA

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija istakao je tokom sastanka glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične sudove /MMKS/ Hasanom DŽelouom da je, osim procesuiranja i kažnjavanja slučajeva ratnih zločina, od posebnog interesa prevencija novih ratnih zločina.

Lagumdžija je rekao da je od presudnog značaja da na prevenciji ne rade samo institucije, nego i pojedinci i društvo u cjelini. 

On je pozdravio DŽelouovu posjetu i istakao da je MMKS ne samo ključni korak u realizaciji strategije zatvaranja tribunala za bivšu Jugoslaviju i Ruandu već i tijelo koje će naslijediti Haški tribunal zbog čega BiH snažno podržava rad ovog mehanizma, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH. 

Lagumdžija je posebno istakao da će MMKS raditi na prebacivanju procesuiranja slučajeva ratnih zločina na lokalne pravosudne institucije, gdje će pružati tehničku podršku, pomagati na osnovu svojih iskustava i edukacijom istražilaca i tužilaca na slučajevima ratnih zločina. 

On očekuje da će saradnja između MMKS-a i sudova u BiH obezbijediti efikasnost u procesuiranju slučajeva ratnih zločina i doprinijeti da svi oni koji su bili idejni pokretači, nalogodavci i izvršioci zločina budu procesuirani i kažnjeni. 

Tokom susreta sagovornici su pozdravili današnje potpisivanje Memoranduma o razumijevanju, čime će biti ozvaničena saradnja između MMKS-a i tužilaštava u BiH.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).