Ulogujte se

Ujednačiti određene procedure u Srpskoj i FBiH

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da tokom današnjeg sastanka sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem sva pažnja bila usmjerena na ekonomsko-socijalnu sferu i nastojanja da se ujednače određene procedure u Srpskoj i FBiH.

Saglasili smo se da, kada je u pitanju poslovni ambijent, određene ekonomske politike i socijalna sfera, da što je moguće više ujednačavamo prakse i procedure i imamo ista rješenja. Mislim da smo tu na dobrom putu, jer smo nekoliko tih stvari definisali kako treba da izgledaju - izjavila je Cvijanovićeva u Doboju, u pauzi sastanka sa Novalićem.

Kako je navela, federalnog premijera obavijestila je o tome šta je do sada urađeno u Srpskoj, i o tome koji su sljedeći zakonski projekti na dnevnom redu. Kazala je da je u planu da u nekoliko narednih sedmica ili u narednih mjesec dana, po povratku iz Vašingtona, budu organizovane određene radne grupe dvije vlade, da se organizuje i zajednička sjednica i da se pređe u usvajanje zakona koji će biti identični za obje vlade.

Cvijanovićeva je dodala da je na sastanku razgovarano o pitanju modernizacije javne uprave, navodeći da Srpska i FBiH imaju različitu strukturu, ali da su problemi isti.

- Deficiti i devijacije koje smo ustanovili u funkcionisanju takve službe su jedinstveni, tako da ćemo ih i otklanjati na jedinstven način - rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je upoznala Novalića da Srpska predano radi na tome da napravi dobar i pouzdan zakon o stečaju.

- Dogovorili smo se da razmjenjujemo iskustva. Mnogo smo danas računali i ulazili u detalje u pojedinim oblastima, izlazili sa nekoliko kalkulacija, dobili jasnu sliku šta treba da radimo u budućem periodu i zadužili ko će biti nosioci aktivnosti u okviru tih radnih grupa. Sva pažnja je, dakle, usmjerena na ekonomsko-socijalnu sferu - istakla je Cvijanovićeva.

Navela je da se nastoji da Srpska i FBiH ujednače prakse i procedure, kao i da se ne umanje stečena prava ili prava kojima raspolažu radnici.

- Želimo da ujednačimo prakse, da imamo iste procedure, želimo i da nam se preduzeća registruju na isti način da možemo da pratimo njihov životni vijek na isti način, želimo da imamo upravu koja će davati iste rezultate, da ulazimo u stečajne postupke na način, koji će biti isti ili veoma sličan tako da su i efekti isti ili slični - navela je ona.

Premijerka je ocijenila da postoji mogućnost da već na početku nekoliko rješenja bude identično.

- Danas smo se mnogo bavili određenim računicama za različite oblasti i ja mislim da smo na dobrom putu da pet-šest rješenja budu identična u prvom koraku, a onda ćemo raditi do kraja godine na ostalim zakonima i mislim da tu postoji ogromno razumijevanje - rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, ovo je imperativ, nešto što se nametnulo kao potreba za funkcionisanje dva entiteta i njihove privredne sfere, ali i njihovog cjelokupnog javnog sektora.

Cvijanovićeva je istakla da je danas razgovarano o svemu, ali da nije bilo riječi o otpuštanju radnika, pošto to i nije opredjeljenje Vlade Republike Srpske, već da se ide na stabilizaciju sistema. Dodala je da je Novalića upoznala i sa programom borbe Srpske protiv sive ekonomije, ističući da je Srpska i u toj oblasti otvorena za saradnju sa FBiH.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).