Ulogujte se

Optužnice zbog pridruživanja "Islamskoj državi"

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv četvorice državljana BiH zbog organizovanja odlaska na ratišta u Siriji i Iraku i pridruživanja terorističkoj organizaciji "Islamska država".


Optužnica je podignuta protiv Huseina Erdića /34/, rođenog u Bužimu, Midhata Traku /67/, rođenog u Vitezu, Nevada Hušidića /27/, rođenog u Velikoj Kladuši, i Merima Keserovića /19/, rođenog u Bihaću.

Erdić se tereti da je radi pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji koja djeluje van teritorije BiH, početkom februara ove godine dogovorio sa njemu poznatim licima iz Turske da sa područja BiH organizuje odlazak optuženih Husidića i Keserovića sa ciljem njihovog pridruživanja terorističkoj organizaciji "Islamska država" na području Sirije i Iraka.

Prema navodima optužnice, Erdić je dao instrukcije Hušidiću i Keseroviću da se jave optuženom Traki, koji će im obezbijediti potrebna novčana sredstva za njihov transport u Siriju i Irak.

Optuženi su od Trake dobili novac i kupili avionske karte za Istanbul za 17. februar, a on im je dao uputstva o internet kontaktima i broj telefona lica u Turskoj kojem će se javiti radi daljeg transporta na područje Sirije.

Akcijom Tužilaštva BiH i policijskih i bezbjednosnih agencija optuženi su otkriveni, locirani i lišeni slobode prilikom pokušaja odlaska optuženih Hušidića i Keserovića u Tursku.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo protivzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama.

Za navedena kaznena djela zaprijećene su kazne zatvora u trajanju od najmanje jedne, pa do 20 godina.

"Ova optužnica pokazuje opredijeljenost Tužilaštva BiH i policijskih i bezbjednosnih agencija u borbi protiv terorizma i terorističkih aktivnosti, kao i sprečavanja odlazaka državljana BiH na strana ratišta. U okviru istrage, ostvarena je značajna saradnja sa partnerskim institucijama i agencijama iz drugih zemalja u borbi protiv terorizma", saopšteno je iz Tužilaštva.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).