Ulogujte se

Savčić: General Tolimir nije bio ni blizu događaja za koje je osuđen

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da lično zna da bivši general Vojske Republike Srpske /VRS/ Zdravko Tolimir, koji je u Hagu osuđen na kaznu doživotnog zatvora, nije bio ni blizu mjesta događaja za koje je osuđen.


"General Tolimir je lično sa mnom bio od 13. jula /1995. godine/, bili smo svaki dan u kontaktu i znam da nije bio ni blizu mjesta događaja za koje je osuđen", rekao je Savčić Srni.

Savčić je dodao da je, imajući u vidu kaznenu politiku Haškog tribunala, ovakva presuda Tolimiru očekivana.

On je istakao da je general Tolimir bio usamljen u bici koju je vodio pred Haškim tribunalom.

"Imao je samo jednog pravnog savjetnika i tako ogoljen uspio je da pobije prvostepenu presudu u dijelu koji se odnosi na Žepu, ali ni to nije uticalo na konačnu presudu Tribunala", dodao je Savčić.

Savčić je, govoreći o ovoj presudi, rekao da je bespotrebno komentarisati nešto kada već bude gotovo.

"Tada svi pametujemo, pominjemo nepravdu, a dok nešto traje i dok imamo šanse da učestvujemo u tome i damo svoj doprinos, te dokažemo šta se, kad i gdje se dogodilo, tad nas nema nigdje", dodao je Savčić.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala juče je pravosnažno potvrdilo kaznu doživotnog zatvora bivšem generalu Vojske Republike Srpske /VRS/ Zdravku Tolimiru /64/.

Presudom Žalbenog vijeća odbačena je Tolimirova žalba na kaznu za zločine nad muslimanima iz Srebrenice u julu 1995. godine.

Tolimir će ostati u pritvoru dok se ne privedu kraju pripreme za prebacivanje u državu u kojoj će služiti kaznu.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).