Ulogujte se

Optužnica protiv predsjednika BORS za ratne zločine

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu zbog pomaganja u zločinu u Srebrenici protiv Milomira Savčića (60), predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske (BORS).

"Optuženi se tereti za zločin počinjen u vrijeme širokog i rasprostranjenog napada VRS i policije, 1995. godine, na stanovništvo Zaštićene zone UN-a Srebrenica, u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka (ZMPT) Glavnog štaba VRS, u čijem sastavu je bio i bataljon vojne policije, da je u periodu od 11. do 15. jula 1995. na području Nove Kasabe svjesno pružio pomoć ostalim članovima udruženog zločinačkog poduhvata generalu Ratku Mladiću, komandantu Glavnog štaba VRS, pukovniku Ljubiši Beari, načelniku za bezbjednost Glavnog štaba VRS te drugim zapovjednicima Drinskog korpusa i Zvorničke brigade VRS, kao i jedinicama policije, da prethodno zarobe i po kratkom postupku pogube i zakopaju vojno sposobne muškarce Bošnjake iz srebreničke enklave i na taj način ih unište kao etničku grupu na određenom prostoru", piše u saopštenju Tužilaštva BiH.

Optuženi Savčić tereti se da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika 65. ZMTP VRS i Bataljona vojne policije prilikom zarobljavanja i zatočeništva  više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe te njihovom nezakonitom zatočenju, zlostavljanju i ubistvima.

"Optuženi Milomir Savčić tereti se da je radnjama opisanim u optužnici počinio krivično djelo pomaganja u genocidu iz članka 171. tačka a) i b) Krivičnog zakona BiH, u vezi sa člankom 180. stavak 1. i člankom 31. Krivičnog zakona BiH", navode iz Tužilaštva BiH.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).