Ulogujte se

Sutra suđenje za ubistvo vojnika JNA u Sarajevu

U Sudu BiH sutra će biti nastavljeno suđenje komandantu Specijalne jedinice MUP-a takozvane RBiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika JNA 1992. godine u Sarajevu.

Osim Vikića, u predmetu „Veliki park“, za ubistvo zarobljenih pripadnika JNA 1992. godine u Sarajevu optuženi su bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Jusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, koji se prije promjene imena zvao Senaid Čavčić.

Optuženima je stavljeno na teret da su bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika JNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika JNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za ostalim posmrtnim ostacima još traga.

Na ročištu održanom 24. oktobra, svjedok Tužilaštva BiH Fikret Muslimović potvrdio je da je Uprava vojne bezbjednosti u maju 1993. godine sačinila specijalnu informaciju u kojoj se spominju i ubistva u Velikom parku u Sarajevu.

Muslimović je rekao da je kao načelnik Uprave potpisao informaciju koju su sačinili analitičari, te da je ona proslijeđena tadašnjem muslimanskom lideru Aliji Izetbegoviću, načelniku Štaba Vrhovne komande, a moguće i Službi državne bezbjednosti.

Nastavak suđenja zakazan je za 13.00 časova.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).