Ulogujte se

Rad parlamenta blokira SNSD, a prati ga HDZ

Rad Parlamenta Bosne i Hercegovine blokira SNSD, a prati ga HDZ. To je potpuno jasno. Ukoliko se nastavi sa blokadom onda treba iskoristiti sve metode, poput promjene parlamentarne većine, kazao je za N1 ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i predsjednik SDS-a, Mirko Šarović.

Komentarišući projekat "Mali Šengen" na Balkanu, Šarović kaže da BiH treba da se uključi.

"On je začet u Trstu prije nekoliko godina. U okviru CEFTA-e ima više barijera, kao što je pitanje granica. Pokrenuću inicijativu prema Savjetu ministara i mislim da to treba biti u fokusu jer je veoma važno za našu privredu. Znači, nezaustavljanje na granici sa proizvodima i robom, da se još više pojednostave procedure i slobodan protok radne snage", kaže Šarović.

Na pitanje kada bi to moglo zaživjeti, odgovara da sve zavisi od brzine administracije u zemljama.

"Vjerujem da će Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija prednjačiti zato što su krenuli sa prvim dokumentom, prvom deklaracijom. Ne trebamo kasniti i opet biti na repu. Mislim da ovo samo može smetati onima koji se, uslovno rečeno, bave "drugim stvarima".

Govoreći o evropskom putu BiH, Šarović je rekao da će BiH po ko zna koji put biti izostavljena kada je u pitanju otvaranje pristupnih pregovora sa EU.

"Do nas je, nije do drugih zemalja. Evropski put treba biti prioritet broj jedan, sve druge stvari su manje bitne. Mislim da gubimo tempo i vrijeme. Šteta za nas, bili smo ispred Albanije pet koraka. Smio bih se usuditi da kažem da Bosna i Hercegovina ima mali popust, i ti kriteriji za nas su "labaviji", a mi to ne koristimo. Mislim da je to do donosioca odluka političkih elita. Bili izbori ili ne, govorimo li o formiranju vlasti ili ne - treba se baviti ovim pitanjem kao najvažnijim", kazao je on.

Odgovarajući na pitanje koliko je, upravo zbog ovakvih stvari, važno da funkcioniše Parlament, Šaravoć je rekao da se radi o klasičnoj blokadi rada Parlamenta i to je veći problem od formiranja Savjeta ministara.

"Parlament je zloupotrebljen da bi se vršio pritisak. Parlament treba da radi, a političari neka se dogovore o izvršnoj vlasti. Parlament je stariji od Savjeta ministara. Vidimo da ovakav Savjet ministara produkuje različite projekte i zakone. Na čekanju je negdje oko 40 zakona u Parlamentu Bosne i Hercegovine. Mislim da se sa blokadom treba prestati jer će šteta biti još veća. Treba se pokrenuti inicijativa za smjenu rukovodstva. Predložiću Zvizdiću da zakaže sjednicu Predstavničkog doma, uvijek imaju 22 ruke da se izglasa, da se prekine sa blokadom", kazao je on.

Prema njegovim riječima Parlament BiH blokira prije svije SNSD, a prati ga HDZ.

"To je potpuno jasno. Ukoliko se nastavi sa blokadom onda treba iskoristiti sve metode, od promjene parlamentarne većine - spreman sam na tako nešto, a ne tražim ništa za uzvrat. To je odgovornost broj jedan", kazao je Šarović. 

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).