Ulogujte se

Sindikat obrazovanja nauke i kulture traži povećanje plata za najmanje 10 odsto

Sindikat obrazovanja nauke i kulture Republike Srpske zahtijeva od nadležnih institucija da u narednom periodu, a najkasnije od 1. januara, svim zaposlenim u ovim djelatnostima poveća plate najmanje 10 odsto, izjavio je danas predsjednik ovog sindikata Dragan Gnjatić.

Gnjatić je nakon sjednice Izvršnog odbora ovog sindikata novinarima rekao da se zahtjev odnosi i na izjednačavanje platnih koeficijenata sa ostalim budžetskim korisnicima.

- Plata profesora u osnovnoj školi je oko 980 KM, ili nešto više od 1.100 KM, što nije ni blizu u odnosu na one korisnike budžeta koji rade u drugim oblastima. Nastavnik sa višom školom ima oko 950 KM, a imamo i kategoriju nastavnika sa srednjom stručnom spremom, poput nastavnika muzičkog, koji imaju platu 730 KM, a rade iste poslove kao i oni sa visokom spremom - naveo je Gnjatić.

On je rekao i da postoje lica koja rade poslove sekretara i računovođa, koja nemaju visoku spremu, a imaju po 20 godina staža i platu od oko 730 KM, dok rade iste poslove kao i lica sa visokom spremom čija je plata veća od 1.000 KM.

- To je nedopustivo i zato je na jedan kvalitetan način potrebno pripremiti zakon o platama, a koji bi od 1. januara naredne godine stupio na snagu - dodao je Gnjatić.

Prema njegovim riječima, ako ne budu ispunjeni zahtjevi ovog sindikata onda će biti razmotrene sve situacije kako doći do najboljih rješenja u vidu sindikalne borbe, uključujući i one radikalne mjere.

Gnjatić je istakao i da je Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Srpske izrazio nezadovoljstvo određene grupacije radnika u prosvjeti i kulturi kojima su Pravilnikom o normativima i standardima o finansiranju osnovnih škola umanjene plate.

- Pregovaraćemo sa Ministarstvom prosvjete i kulture Srpske, vidjećemo šta oni kažu na to, pa ćemo dalje korake preduzimati shodno datoj situaciji - poručio je Gnjatić.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).