Ulogujte se

Nastavak suđenja za zločine nad Srbima u Orašju 16. oktobra

U nastavku suđenja desetorici pripadnika HVO-a za zločine nad Srbima u Orašju 1992. godine vještaci Tužilaštva BiH rekli su da su tri od osam svjedoka optužbe sposobni da pristupe Sudu.

Vještak Milorad Grujičić izjavio je da su svjedoci Soka Maksimović, Darinka Gavrić i Јoka Božić, uprkos životnoj dobi i zdravstvenim problemima, sposobne da dođu u Sud BiH i svjedoče, uz pratnju koja bi došla sa njima od mjesta prebivališta.

Sa Božićevom, koja ne boravi u BiH, vještak je, kako je pojasnio, razgovor obavio telefonom, ali je stekao utisak da se može pojaviti uz obezbijeđen prevoz i pratnju, prenosi Birn.

Kada je riječ o Ruži Milojević i Јanji Maksimović, vještak je istakao da one nisu sposobne da pristupe, prate postupak i daju validne izjave.

Vještak neuropsihijatar Vasika Drašković navela je da svjedoci Vojin Milojević, Јelena Milojević i Cvijetin Đukanović u ovom trenutku nisu sposobni da pristupe suđenju.

Za Đukanovića je pojasnila da je djelimično procesno sposoban, ali bi svjedočenje moglo pogoršati njegovo zdravstveno stanje.

Ona se nije mogla izjasniti na pitanje odbrane da li je svjedok Milojević ranijih godina, kada je saslušavan u fazi istrage, bio sposoban da daje izjave.

Oba vještaka su rekla da su nalaze i mišljenja sačinili po nalogu Suda, uz medicinsku dokumentaciju i razgovore sa svjedocima.

Odbrana Đure Matuzovića je prigovorila na stručnost Grujičićevog nalaza, pogotovo za mišljenja koja je vještak iznio.

- Vještak internista nije stručan, pozvan i ovlašten dati mišljenja o psihičkom stanju i nalaz nema veze sa internom medicinom - rekao je branilac Vlado Adamović.

Za zločine počinjene u Orašju optuženi su, osim Matuzovića, i Јoso Nedić, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Јurić.

Prema optužnici, zločine su počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a, te vojne i civilne policije u Orašju, a na teret im je stavljeno da su počinili progon srpskog stanovništva, i to ubistvima, zatvaranjem, mučenjem, silovanjima i drugim radnjama.

Nastavak suđenja je 16. oktobra.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).