Ulogujte se

Dodik: Neću glasati za ANP, NATO je za Srbe neprihvatljiv

Nema potrebe da razgovaramno o ANP, to se neće desiti, srpska strana i ja nećemo glasati za to. NATO je za nas neprihvatljiv. Član 3 Sporazuma o principima za formiranje vlasti na nivou BiH je bio okvir za rješavanje tog pitanja. Mi Srbi imamo ranije donesene odluke koje ne mogu biti poništene - istakao je Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nakon što je sa dnevnog reda redovne sjednice Predsjedništva skinut Godišnji nacionalni program za NATO. Dodik je naveo da je nakon odluke o skidanju ANP sa dnevnog reda redovne sjednice, bilo iluzorno održavati vanrednu sjednicu posvećenu kandidatu za predsjedavajućeg Savjeta ministara, istakavši još jednom potrebu da se što prije formira Savjet.

Dodik je naveo da se sadašnjom situacijom ništa ne rješava i da BiH ulazi u novi zastoj. Jasno je poručio da se u njegovom mandatu neće desiti glasanje o ANP.

Dodao je da je neprihvatljiva i odrednica "nacionalni" u Godišnjem nacionalnom planu, jer u BiH postoje tri konstitutivna naroda, a ne nacija. Dodik je ocijenio da je sve ovo što se dešava protiv Sporazuma o principima za formiranje vlasti koji je kao lider SNSD-a potpisao sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem.

- Vidjećemo na koji ćemo način ići dalje. Sporazum vrijedi do 5. septembra i onda ćemo se izjašnjavati o tome. Mi ćemo odlučivati da li ćemo ostati u ovoj većini ili nećemo, da li ima smisla u ovakvim okolnostima trošiti izborno povjerenje koje smo dobili- rekao je on i dodao da je današnji rasplet događaja pokušaj "kupovine vremena" i rezultat razgovora koje je Komšić juče vodio sa ambasadorima SAD i Velike Britanije.

Dodik je naveo da je Sporazuma bio okvir koji je mogao da riješi sporna pitanja, ali da političari iz FBiH smatraju da to treba da čine na drugi način.

- Nije pristojno da gospodin Izetbegović svaki dan "mlatara" po tom sporazumu tvrdeći da nešto ima što nije napisano, kao što je to govorio u vezi sa ANP-om - rekao je Dodik.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).