Ulogujte se

Potpisivanje ugovora o izgradnju mosta na Savi kod Gradiške

Predstavnici Hrvatskih cesta i Ministarstva transporta i komunikacija BiH, potpisaće u Zagrebu ugovor s izvođačima radova o početku izgradnje mosta na Savi kod Gradiške. Izvođači radova, su Integral inženjering, Đuro Đaković montaža i Zagreb-montaža a ukupna vrijednost posla će iznositi oko 19,5 miliona evra, bez PDV-a. Iako će most biti finansiran tako što će polovinu troškova snositi Hrvatska, a polovinu BiH, za most će biti izdata jedna građevinska dozvola od strane nadležnog tijela Hrvatske, ali uz saglasnost nadležnog tijela u BiH - izjavio je, generalni sekretar Ministarstva transporta i komunikacija BiH Igor Pejić.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da je zadovoljan što će ugovor konačno biti potpisan. Očekuje da će radovi na mostu početi već u avgustu i dodao da se 27. jula završava i postupak u vezi s nadzornim organom. Ukupna širina mosta kod Gradiške iznosi 22,6 metara. Sa ostvarenim ukupnim godišnjim prihodom u 2018.godini od 231,3 miliona KM (118,7 miliona evra), Integral inženjeing a.d. iz Lakataša je i dalje najveća građevinska firma u BiH, te jedan od lidera u regionu, saopštila je ova kompanija.Integral, koji ove godine obilježava 30 godina uspješnog poslovanja, posjeduje značajno dugogodišnje iskustvo u izgradnji mostova, što je garancija da će i naredni, izgradnja mosta na Savi kod Gradiške, biti realizovan jednako uspješno. Neki od najznačajnijih mostova, koje je Integral izgradio zajedno sa svojim partnerima, su:
-sedam mostova u Grdeličkoj klisuri ukupne (Vladičin Han,Srbija) dužine l=2.540 m
(2018. g.)
- most preko rijeke Vrbas (Laktaši) dužine l = 340 m (2017. g.)
- vijadukt Laktaši (Laktaši) dužine l = 449 m (2017. g.)
- vijadukt Mahovljani (Laktaši) dužine l = 400 m (2017. g.)
- most preko rijeke Bosne (Doboj) dužine l = 414 m (2016. g.)
- vijadukt Trnova Luka (Čemerno, Gacko) dužine l = 408,00 m (2013. g.).Most na Savi kod Gradiške, rasponske dužine 128 + 170 + 128 = 426 m, ukupne širine 22,6 metara i težine nosive čelične konstrukcije od 4.650 t, će imati četiri kolovozne trake, po dvije u svakom smijeru.Vrijednost ugovorenih radova je 19.540.997,00 evra (bez PDV) ili 38.218.868,00 KM (bez PDV), a predviđeno je da radovi traju 30 mjeseci.Izgradnja ovog mosta je dio ukupnih radova na izgradnji funkcionalne putne cjeline na dionici granica – Okučani, koja, pored ostalog uključuje autoput punog profila na strani Republike Srpske (BiH), četverotračnu brzu cestu na strani Republike Hrvatske, dva odvojena granična prelaza i prilazne puteve. Po završetku radova, ova putna cjelina će omogućiti brži promet ljudi i roba, omogućiće nesmetano i efikasno obavljanje poslova kontrolnim organima, te će omogućiti normalano odvijanje života u, sada propterećenoj, Gradišci.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).