Ulogujte se

IZ ČASA U ČAS: Poplave u Srpskoj; Una i Sana i dalje u porastu

Kiša koja neprekidno pada od nedjelje pričinila je velike probleme stanovništvu sjevera i sjeverozapada Republike Srpske.

Stanje vodostaja rijeka u Srpskoj možete pratiti OVDЈE.

10.17 U poplavnom dijelu rijeke Vrbanje zaplavljeno je 50 domaćinstava, najviše u mjesnoj zajednici Vrbanjci i naseljima Čitluk, Novo Selo i Šibovi, a evakuisano je i 15 lica.

10.13 Sastanak Koordinacionog tima Vlade Republike Srpske za praćenje stanja usljed najavljenih obilnih padavina biće održan danas u Banjaluci u 14 časova UŽIVO na RTRS.

10.00 Rijeka Una u Kostajnici porasla je za samo jedan sat tri centimetra, rekao je portparol opštine Aleksandar Pašić.

Prema njegovim riječima, nema zastoja u saobraćanju na magistralnom putu prema Novom Gradu i Kozarskoj Dubici, prohodni su i ostali putni pravci na području opštine, ali je saobraćaj na regionalnom putu u Palijinom jarku otežan zbog prelivanja vode preko puta.

09.55 Vodostaj Ukrine na području opštine Derventa jutros je 114 centimetara i u porastu je za 10 centimetara po času, ali je situacija za sada stabilna, saopšteno je iz Civilne zaštite.

09.51 Hidrometeorološka situacija u Republici Srpskoj jutros je nešto povoljnija nego protekle noći, rekao je Srni portparol Republičke uprave Civilne zaštite Željko Stojanović.

On je istakao da je značajno da je kompletan rezervni sastav Civilne zaštite grada Banjaluka angažovan u Čelincu, gdje nivo Vrbanje opada, a rijeka Јošavka se još nije izlila.

09.50 Načelnik opštine Laktaši Ranko Karapetrović rekao je danas da su u naselju Trn poplavljena tri stambena objekta, nakon što se izlio kanal koji se uliva u rječicu Bukovicu.

09.45 Na sastanku Štaba za vanredne situacije opštine Čelinac jutros je proglašena vanredna situacija na području ove lokalne zajednice usljed obilnih padavina i neprohodnih pravaca prema Banjaluci i Kotor Varošu.

Načelnik opštine Momčilo Zeljković rekao je Srni da je više od stotinu domaćinstava poplavljeno, najviše u slivu rijeke Јošavke, a ništa bolja situacija nije ni na obalnom području Ukrine.

09.40 Na području opštine Prnjavor usljed obilnih padavina iz korita su se izlile rijeke Lišnja i Ukrina i zaplavile nekoliko objekata, potvrđeno u Opštinskom štabu Civilne zaštite.

09.30 Gradonačelnik Banjaluke rekao je na pres konferenciji da u Banjaluci ostaje na snazi vanredno stanje u šest mjesnih zajednica, i to Vrbanja, Ada, Česma, Lazarevo 1, Zalužani i Prijakovci.

09.15 U Bijeljini su u protekla 24 časa pala 23 litra kiše po metru kvadratnom, što je uticalo na umjeren rast vodostaja manjih rijeka na području grada, saopšteno je iz Gradske uprave.

09.10 Zbog izlivanja rijeke Sane na magistralnom putu Prijedor-Sanski Most, u mjestu Žeger, potpuno je obustavljen saobraćaj, a obilaznica je preko Gomjenice.

Na magistralnom putu Banjaluka-Čelinac, u mjestu Marjanovac, nakon intervencije dežurnih službi povukla se voda, ali je zbog sanacije odrona, još neprohodno.

09.00 Rijeka Sana izlila se iz korita u Prijedoru preko puta hotela, a voda je prekrila teniske terene koji se nalaze uz samu obalu.

08.55 Magistralni put Banjaluka-Prijedor u potpunosti zaustavljen.

08.50 U Јezeru je poplavljena i za saobraćaj zatvorena ulica 21.novembra. 

08.48 Rijeka Sana izlila se iz korita u Prijedoru preko puta hotela, a voda je prekrila teniske terene koji se nalaze uz samu obalu.

Takođe, Sana se izlila i lijevo do mosta u Tukovima. Trenutni nivo Sane u Prijedoru je 460 centimetara, što je 40 centimetara iznad kritične tačke koja iznosi 420.

08.00 Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je jutros gostujući na RTRS da se stanje u Banjaluci smiruje.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić proglasio je vanredno stanje u šest naselja uz vodotok Vrbanje i nizvodno od ušća ove rijeke u Vrbas: u Vrbanji, Adi, Česmi, Lazarevu 1, Zalužanima i Priječanima.

07.50 Načelnik opštine Čelinac Momčilo Zeljković kaže da je jutros situacija u centru opštine stabilizovana. Vrbanja je opala za skoro dva metra, a Јošavka se vraća u svoja korita.

07.25 U Laktašima je i dalje kritična situacija sa izlivanjem rijeke Vrbas. Vodostaj se ne povećava, ali se i ne smanjuje.

07.15 U Doboju nivo rijeke Bosne stagnira

07.00 Načelnik opštine Teslić Milan Miličević rekao je da je jutros stanje u ovoj lokalnoj zajednici povoljnije i da su se, uprkos kiši koja pada manjom jačinom, tokom noći rijeka Usora i rječice povukle u svoja korita, izuzev pojedinih džepova.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).