Ulogujte se

Obilježeno 26 godina od pogibije pukovnika Јovića

U Donjoj Trnovi kod Ugljevika danas je obilježeno 26 godina od pogibije nekadašnjeg komandanta Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske pukovnika Milana Јovića.

Pomen je služen na groblju Gaj u Donjoj Trnovi, rodnom mjestu pukovnika Јovića.

Porodice poginulih, saborci, rukovodstvo Boračke organizacije Ugljevika, Bijeljine i Lopara, predstavnici opštine Ugljevik i Lopara položili su cvijeće na spomen-obilježje za 18 poginulih boraca i šest civilnih žrtava rata sa ovog područja u Donjoj Trnovi.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić rekao je da je dužnosti svih u Republici Srpskoj da se posvete idealu za koji se žrtvovao pukovnik Јović i svi poginuli borci Vojske Republike Srpske.

"Pukovnik Јović je junak našeg kraja koji je poginuo braneći srpski živalj na području Majevice", rekao je Perić novinarima.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Јovan Marinković rekao je da je pukovnik Јović jedan od najvećih heroja odbrambeno-otadžbinskog rata koji je dao život za slobodu srpskog naroda i odbranu Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, Јović je tri puta ranjavan u odbrambeno-otadžbinskom ratu i jedan je od najzaslužnijih što je Prva majevička brigada, kojom je komandovao, bila među najboljim jedinicama Vojske Republike Srpske.

Saborac pukovnika Јovića Ratko Đurković ocijenio je da je ovaj slavni komandant već ušao u legendu.

"On je imao harizmu vođe, znao je da priđe svakom čovjeku, običnom borcu, bio je sjajan čovjek i prijatelj", rekao je Đurković.

U sjećanje na pukovnika Јovića opština Ugljevik i opštinska Boračka organizacija tradicionalno organiziju kulturnu manifestaciju "Јovićevi dani" u okviru koje je raspisan konkurs za učenike osnovnih škola na temu "Spomenici su nijemi, ali mnogo govore" i za srednjoškolce "Danas bi bili očevi".

Na groblju Gaj, osim zvaničnika opštine Ugljevik i saboraca, cvijeće su položili i supruga pukovnika Јovića Slavka i sin Darko.

Pukovnik Milan Јović poginuo je 9. februara 1993. godine u selu Bilalići predvodeći svoje borce nadomak muslimanskog uporišta Teočak.

Povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske, 28. juna 1993. godine pukovnik Milan Јović posthumno je odlikovan ordenom Nemanjića.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).