Ulogujte se

Nova svjedočenja o stradanju Srba u Brodu

Suđenje Alminku Islamoviću za zločine počinjene nad srpskim civilima u Brodu 1992. godine biće nastavljeno danas u Sudu BiH saslušanjem novih svjedoka Tužilaštva BiH.

Islamović je optužen da je kao pripadnik i komandir Vojne policije od marta do oktobra 1992. godine učestvovao u hapšenju, ubijanju, psihičkom i fizičkom maltretiranju civila srpske nacionalnosti koji su bili zarobljeni u podrumu stare stanice policije u tadašnjem Bosanskom Brodu i na stadionu "Polet".

Na teret mu je stavljeno odvođenje zarobljenih na prinudni rad, paljenje i pljačkanje njihove imovine, kao i uništavanje vjerskih, kulturnih i istorijskih spomenika.

Na ročištu održanom 19. novembra, vještak medicinske struke, neurolog u Kliničkom Centru u Banjaluci Duško Račić rekao je da je nemoguće da Velinko Trbić, koji je invalid 100 odsto, svjedoči u procesu koji se vodi protiv Islamovića.

Račić je rekao da je Trbić nepokretan i da je zavisan od tuđe njege i pomoći, zbog čega bi njegov dolazak u Sarajevo zahtijevao pomoć više lica što bi pogoršalo njegovo zdravstveno stanje i uzrokovalo dodatnu patnju i bol.

Nakon toga, tužilac Miroslav Јanjić pročitao je dva iskaza ovog svjedoka koje je dao 3. avgusta 2004. godine u Policijskoj stanici Čelinac i 6. decembra prošle godine u Tužilaštvu BiH.

U prvom iskazu Trbić je, između ostalog, rekao da su mu nakon zatvaranja u stadionu "Polet" Luka Јozić zvani Јukica i Alminko Islamović, uz batine, uzeli sav novac koji je imao.

Kasnije su, prema iskazu svjedoka, došli i drugi pripadnici vojne policije HVO-a koji su se "takmičili" ko će više udarati zarobljene srpske civile.

Trbić je naveo da je od silnih udaraca izgubio svijest i da se osvijestio pod tušem, te da je vidio da su njegovog prijatelja Zorana Popovića i dalje tukli.

Svjedok je naveo i da je išao na kopanje rovova, dodajući da je Popović bio pošteđen, jer se od posljedica batinanja žalio na bolove u bubrezima. Rekao je da ga po povratku u logor nakon trodnevnih radova na liniji nije zatekao u prostoriji u kojoj su bili zatvoreni.

Rečeno mu je da je Popović odvezen u Slavonski Brod na operaciju, dodajući da od tada više ništa ne zna o njemu.

On je naveo da je Islamović dolazio do svlačionice i tukao zatočenike, posebno Željka Opačka.

U iskazu koji je dao u Tužilaštvu BiH 2017. godine, pored ranije navedenog, dodao je da je Islamović u "Poletu" posebno tukao Branislava Narića, kojeg je zvao "vojvoda", te da su svi zatvorenici morali skočiti na noge i stati kod kreveta kada on uđe.

Opisujući izgled Islamovića, Trbić je naveo da je bio plav, nižeg rasta, ali jake građe, te da je nakon pogibije brata bio još agresivniji.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).