Ulogujte se

Zaštita prava izbjeglih i raseljenih u fokusu nove Vlade

Mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas u Banjaluci sa predstavnicima više udruženja izbjeglih i raseljenih lica.

Višković se sastao sa predstavnicima Saveza opštinskih udruženja izbjeglica i raseljenih lica Republike Srpske, Republičkog udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske i Asocijacije udruženja raseljenih lica, povratnika i izbjeglica u Republici Srpskoj.

Mandatar je upoznao predstavnike organizacija koje okupljaju raseljena lica, izbjeglice i povratnike u Republici Srpskoj, o programskim načelima na kojima će se bazirati rad nove Vlade, a razgovarano je i o najavljenoj reorganizaciji ministarstava u Vladi Srpske.

Višković je ponovio da će, u okviru reorganizacije Vlade, postojeće Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica svoj rad nastaviti kao organizaciona jedinica republički Sekretarijat za raseljena lica i migracije, čime neće biti narušena niti ugrožena prava ove kategorije stanovništva u Srpskoj.

Naglašeno je da će Vlada Srpske nastaviti sa realizacijom dogovorenih programa u ovoj oblasti, te da će podrška i zaštita prava raseljenih lica, izbjeglica i povratnika ostati u fokusu rada nove Vlade.

Sagovornici su izrazili uvjerenje da će nova Vlada ostati otvorena za saradnju, partnerstvo i razumijevanje potreba najosjetljivijih kategorija u društvu, te da će institucionalna stabilnost, ekonomski rast i jačanje privrede ostati prioriteti u radu kako bi se nastavilo sa provođenjem ne samo razvojnih, nego i programa socijalne podrške, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Predsjednik Asocijacije udruženja raseljenih lica, povratnika i izbjeglica u Republici Srpskoj Vojislav Milišić ocijenio je da je od izuzetnog značaja što će Vlada Srpske nastaviti da rješava probleme sa kojima se suočavaju ove kategorije stanovništva.

Milišić je izrazio zadovoljstvo što će poslove Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske nastaviti sekretarijat, koji će uskoro biti formiran.

- Iako smo se bojali da gašenjem ovog ministarstva o populaciji koju predstavljam niko neće voditi računa, mandatar nam je rekao da će Vlada Srpske i sekretarijat nastaviti sa rješavanjem problema izbjeglih i raseljenih - rekao je on i napomenuo da bi direktor sekretarijata trebalo da bude Srbin.

Predsjednik Saveza opštinskih udruženja izbjeglica i raseljenih lica Republike Srpske Ignjat Simić naglasio je da je ohrabren činjenicom da će sekretarijat imati iste ingerencije kao Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).