Ulogujte se

Radnici ŠG "Klekovača-Potoci" ne odstupaju od zahtjeva za smjenu Nikole Јankovića

Radnici Šumskog gazdinstva "Klekovača-Potoci" iz Istočnog Drvara nastavili su proteste koji traju 17 dana, poručivši da neće odustati od zahtjeva za smjenu vršioca dužnosti direktora Nikole Јankovića.

Predstavnik Sindikata ovog ŠG Radenko Bosnić rekao je Srni da radnici dostojanstveno traže zaštitu svojih prava.

"Hladno je, ali to nas ne sprečava da stojimo ispred Uprave. Radnici su na izmaku snage, i fizički i psihički, ima i onih koji su pred penzijom, ali svakodnevno stoje sa nama", naveo je Bosnić.

Sindikat radnika tvrdi da je Јanković otpustio najmanje 20 radnika iz Drvara i Istočnog Drvara, a zaposlio 30 novih radnika iz drugih opština, najviše iz Ribnika.

Sindikat navodi da je Јanković juče uručio devet obavješetenja radnicima da postoje razlozi za otkaz, uz obrazloženje da su odbijali da izvršavaju radne obaveze.

Јedan od nezadovoljnih radnika Radovan Zorić rekao je za Srnu da je Јanković "vrijeđao radnike, porodice poginulih boraca i drvarsku djecu".

"Јa sam član porodice poginulog borca, izgubio sam brata u proteklom ratu. Borili su se za Republiku Srpsku i dali život. Molio bih sve nadležne institucije da nam pomognu u rješavanju ove situacije", kaže Zorić, koji dodaje da radnici žele normalan život.

Za vršioca dužnosti direktora ŠG "Klekovača-Potoci" u Istočnom Drvaru Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske predložilo je Milana Kecmana iz ovog ministarstva.

Kecman je trebalo da preuzme dužnost 14. novembra, ali se to nije dogodilo, jer je komisija preduzeća "Šume Republike Srpske" za tu poziciju predložila Nikolu Stojakovića, ekonomistu iz Ribnika.

Resorno ministarstvo treba da utvrdi zbog čega je Uprava "Šuma" predložila rješenje za v.d. direktora ŠG koje nije usaglašeno sa resornim ministarstvom.

Nikola Јanković ranije je rekao da direktore šumskih gazdinstava, imenuje i razrješava Uprava "Šuma", odnosno generalni direktor, a ne resorno ministarstvo i da priznaje samo rješenje generalnog direktora o njegovoj smjeni.

Radnicima podršku daje novoizabrani poslanik SNSD-a u parlamentu Republike Srpske Nikola Špirić, načelnik Drvara Goran Broćeta, načelnik Istočnog Drvara Milka Ivanković, Sindikat Šumskog gazdinstva "Klekovača-Potoci" u Istočnom Drvaru i delegat Srpskog kluba u Domu naroda parlamenta FBiH Mile Marčeta.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).