Ulogujte se

Republika Srpska i Srbi u BiH najvažnije nacionalno pitanje Srbije

U Banjaluci je održan sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i ministra inostranih poslova Srbije Ivice Dačića.

Sastanku Dodika i Dačića prisustvovali su premijerka Srpske Željka Cvijanović i ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić.

Dačić je nakon sastanka naglasio da Srpska ima podršku Srbije i apelovao na sve da ne zaborave da je Republika Srpska jedna i da svi vode računa o njenoj budućnosti i odnosima sa Srbijom.

- Za nas je pitanje Republike Srpske i srpskog naroda u BiH pitanje od nacionalnog značaja broj jedan - istakao je on.

Dačić je naglasio da Srbija nema namjeru da destabilizuje ovaj prostor.

Podsjetio je na zajedničke aktivnosti, te nedavno održanu sjednicu dvije vlade u Trebinju, rekavši da ona predstavlja kontinuitet uspješne saradnje i zajedničkog rada na važnim projektima.

Dačić je istakao da je ta saradnje u skladu sa sporazumom o specijalnim vezama, te da su zajednički urađeni i rade se mnogi infrastrukturni projekti. 

On je rekao da u vezi važnih životnih pitanja ne treba praviti političku priču, te da je građanima najbitniji prosperitet.

Šef srpske diplomatije je naveo da će državni vrh Srbije doći u Banjaluku 17. septembra, kada će u Republiku Srpsku doći ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Dodik je podsjetio na zajedničke aktivnosti i visok stepen saradnje Srpske i Srbije, te zahvalio Dačiću na podršci Republici Srpskoj.

- Republika Srpska Srbiju posmatra kao garant Dejtonskog sporazuma. Politički stavovi izraženi o pitanju "slova" Dejtonskog sporazuma osnova su za naše aktivnosti - rekao je predsjednik Srpske. 

On je istakao da su Srbi u Republici Srpskoj i Srbiji jedan narod, te da je za Srpsku formalno pitanje granice, koju takvom ne doživljava, ali da je neoprostivo što to još nije riješeno između BiH i Srbije. 

Dodik je zahvalio Vladi Srbije za sredstva donirana za projekte lokalnih zajednica u Republici Srpskoj. Potvrdio je da će uskoro u Istočnom Sarajevu biti otvorena Bolnica "Srbija", te da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tim povodom donirati pet, šest ambulantnih vozila domovima zdravlja u Srpskoj.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).