Ulogujte se

Migranti pokušali pješke da pređu Drinu pa ostali na "ničijoj zemlji"

Grupa ilegalnih migranata danas se upustila u rizičan pokušaj prelaska rijeke Drine na području Zvornika s namjerom da iz Srbije stignu na teritoriju BiH. Međutim, u pokušaju su ih spriječili službenici Granične policije BiH i vodostaj koji je počeo da raste, zbog čega se migranti sada nalaze na ostrvu bez mogućnosti da se vrate ili nastave put.

Ovo je samo jedan u nizu pokušaja ilegalnog prelaska granice migranata koji u posljednje vrijeme ne biraju način ni sredstvo da se domognu BiH, a zatim teritorije Evropske unije. Pri pokušajima prelaska, ilegalni migranti sve češće su i agresivni, rekao je za Kliks Mirel Imamović, komandir Јedinice granične policije Zvornik.

- Pokušali su da pređu pješke, a moja patrola je bila na mjestu odakle su uočili grupu. Zbog naše reakcije oni su stali na jednom ostrvu između BiH i Srbije i sada su na "ničijoj zemlji", jer nije definisana tačna granica na rijeci Drini. Drina jeste granica, ali tačnu granicu niko ne može znati. Oni se nalaze na malom ostrvu jer je hidroelektrana pustila vodu koja nadolazi i ilegalni migranti trenutno ne mogu ni naprijed ni nazad - rekao je Imamović koji kaže da Granična policija BiH s kolegama iz Srbije razmatra situaciju kako da ih vrate.

Migranti nisu životno ugroženi i situacija je pod kontrolom.

- U posljednje vrijeme, naročito u situacijama kada je vodostaj Drine nizak zbog hidroakumulacije hidrocentrale, dolazi do čestih pokušaja ilegalnih prelazaka na mjestima gdje je rijeku ponekad moguće preći pješke. Međutim rijeka Drina je varljiva pa smo imali i situacije kada se počnu utapati. Vrlo su česte naše intervencije kada ih moramo spasavati službenim plovilima i pojasevima. Često ih vodimo i do Doma zdravlja u Zvorniku - dodao je Imamović.

Komandir jedinice Granične policije Zvornik ističe da njegove kolege vladaju situacijom na području za koje su odgovorni.

- Radimo na mjerama odvraćanja i oni odustanu nakon reakcije službenika GP BiH ili MUP-a Republike Srpske koji nam asistiraju. Krenu čamcima pa se vrate nazad - kaže on.

Ističe da ilegalni migranti koriste sva moguća sredstva i načine u pokušaju prelaska granice.

- Koriste razna sredstva pa i male čamce za djecu ili kradu čamce građana BiH ili Srbije... Hvataju se čak za donje dijelove vozova. Imali smo situacije da po 20 migranata zateknemo u tovarnom prostoru voza koji se nakon istovara u Srbiji vraća u BiH - rekao je Imamović, naglasivši da ilegalni migranti postaju agresivniji te kamenjem gađaju službenike GP BiH pri intervencijama.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).