Do sada otkriven 2.031 migrant na teritoriji Srpske

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je danas da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske od početka ove godine na teritoriji Republike otkrilo i privelo 2.031 migranta iz 22 zemlje.

Ćulum je naveo da je najviše migranata - njih 687 otkriveno na području Policijske uprave Bijeljina, a veliki broj i na području policijskih uprava u Zvorniku i Trebinju.

On je rekao novinarima u Banjaluci da je Koordinaciono tijelo za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije Srpske zaključilo da na teritoriji Republike, uključujući privatne posjede, ne postoje potrebni kapaciteti, niti uslovi za smještaj i zbrinjavanje migranata, te da će Vlada u slučaju potrebe, u saradnji sa lokalnim zajednicama, obezbijediti svu potrebnu logistiku za njihov humanitarni tranzit preko teritorije Srpske.

- Biće intenzivirana saradnja policijskih uprava i lokalnih zajednica i sa građanima po pitanju otkrivanja ili pronalaženja migranata, te njihovog brzog prelaska preko teritorije Srpske - rekao je, između ostalog, Ćulum, koji je predsjedavajući Koordinacionog tijela Vlade za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije Srpske.

On je istakao da 90 službenika MUP-a Srpske sarađuje sa Graničnom policijom BiH na suzbijanju ilegalnih prelazaka migranata preko granice.

Vlada Srpske je ranije usvojila informaciju o potrebi formiranja Koordinacionog tijela Vlade za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije Srpske, čiji je zadatak da operativno sprovodi aktivnosti s ciljem praćenja ulazaka, zadržavanja, kretanja migranata i njihovog što bržeg prolaska kroz Srpsku.

Koordinaciono tijelo čine predstavnici MUP-a - direktor Policije kao predsjedavajući, predstavnici Uprave policije, Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma i policijskih uprava, a članovi su i predstavnici više ministarstva u Vladi, Republičke uprave Civilne zaštite, Crvenog krsta, Saveza opština i gradova i lokalnih zajednica.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).