Ulogujte se

Košarac: Ponovo na djelu manifestacija probosanske politike

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac ocijenio je da odbijanje SDS-a, PDP-a i NDP-a da se uspostavi jedinstvo srpskih stranaka po pitanju Srebrenice predstavlja izdaju nacionalnih interesa i da su "građani Republike Srpske ponovo na djelu mogli da vide manifestaciju probosanske politike Vukote Govedarice, Mladena Ivanića i Dragana Čavića".

Košarac je istakao da su ove stranke juče u Narodnoj skupštini Republike Srpske "demonstrirale podobnu, poltronsku i probosansku politiku takozvanog Saveza za pobjedu politike Bakira Izetbegovića".

- Njihovo odbijanje da se uspostavi jedinstvo srpskih političkih stranaka na tako važnom pitanju kakvo je pitanje onoga što se tokom rata događalo u Srebrenici i cijelom Podrinju predstavlja klasičnu izdaju srpskih nacionalnih interesa, što je politika koju su predstavnici SDS-a, PDP-a i NDP-a tokom protekle četiri godine vodili u Sarajevu - izjavio je Košarac Srni.

Povodom odbijanja poslanika SDS-a, PDP-a i NDP-a u Narodnoj skupštini da stanu iza zahtjeva predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o održavanju posebne sjednice parlamenta o stavljanju van snage izvještaja o događajima u Srebrenici 1995. godine, Košarac je naglasio da je Skupština, kao najviša zakonodavna institucija Srpske, mjesto na kome se mora razgovarati o uzrocima i posljedicama sramnog i nametnutog izvještaja Vlade Republike Srpske o Srebrenici koju je tada predvodio kadar SDS-a i PDP-a.

- Taj izvještaj, kojeg je /Draganu/ Čaviću i /Draganu/ Mikereviću napisao i nametnuo tadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun, aktuelizovao je, preko bošnjačkih udruženja, Bakir Izetbegović s ciljem da unese nemir među časne i poštene pripadnike Vojske i MUP-a Republike Srpske iz Podrinja, koji su branili svoje porodice i domove - rekao je Košarac.

On je naglasio da "poslanici SDS-a, PDP-a i NDP-a uopšte nisu zabrinuti za položaj i sudbinu Srba iz Podrinja čija se imena nalaze na tim spiskovima, ali ih, očigledno, itekako brine šta će o politici tih stranaka reći stranci, šta Bakir Izetbegović, a šta bošnjački birači na čije glasove kandidati Saveza za pobjedu poltronske i probosanske politike računaju".

- To je sramota i to je za svaku osudu - zaključio je Košarac.

Narodna skupština Republike Srpske 14. avgusta će na posebnoj sjednici razmatrati informaciju o izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, odlučio je juče Kolegijum parlamenta. Opozicija je predložila da se sjednica parlamenta ne zakazuje dok se Vlada ne izjasni o ovom pitanju, jer je ona i usvojila ovu informaciju.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).