Ulogujte se

Tegeltija: Američki savjetnik neće biti uključen u rad na predmetima

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija rekao je za Srnu da američki viši pravni savjetnik u Tužilaštvo BiH neće imati nikakvih operativnih nadležnosti, što znači da neće biti uključen u rad na određenim predmetima.

Prema njegovim riječima, američki savjetnik će imati ekspertsku ulogu, prije svega, savjetodavnog karaktera u kontekstu poboljšanja procesa u Tužilaštvu BiH organizacione prirode, kako bi ono radilo efikasnije.

Tegeltija kaže da je to ekspert koji će biti angažovan na procesima unapređenja pravosudnog sistema.

On je naveo da će opis njegovih poslova tek biti uređen protokolom nakon konsultacija i razgovora, koji će u septembru potpisati Tužilaštvo BiH sa američkom Ambasadom, a koji će morati doći na odobrenje VSTS-u.

- Mi već imamo eksperta iz Evropske komisije koji se prvenstveno bavi poslovima savjetodavnog karaktera po pitanju evropskih inregracija. S obzirom da SAD već ima određene projekte u pravosuđu BiH koji su u velikoj mjeri vezani za VSTS, tako će i rad pravnog savjetnika u VSTS biti koncentrisan na oblasti koje su obuhvaćene ukupnom reformom pravosudnog sistema - objasnio je Tegeltija.

VSTS je juče odobrio zahtjev za angažman u Tužilaštvu BiH višeg savjetnika za pravosuđe Ambasade SAD u Sarajevu, čiji će opis poslova detaljno biti određen protokolom

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).