Sjednica UO Zavoda za zapošljavanje, prisustvuje Cvijanovićeva

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvuje u Banjaluci sjednici Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske.

Zavod je do sada pripremio, ali i sproveo brojne programe podrške zapošljavanju.

Podsjećamo da je u skladu s Akcionim planom zapošljavanja za 2018. godinu, Zavod za zapošljavanje pripremio šest programa podrške zapošljavanju u privredi putem isplate podsticaja u visini uplaćenih poreza i doprinosa, Program sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece boraca Vojske Republike Srpske "Zajedno do posla",
Program zapošljavanja i samozapošljavanja ciljnih kategorija u privredi, zapošljavanje Roma, Program obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije...

Projekat podrške zapošljavanju u realnom sektoru finansiran je kreditom Svjetske banke u ukupnom iznosu od 50 miliona evra, od čega će Republika Srpska dobiti 21 milion evra. Tim sredstviama predviđeno je zapošljavanje oko 16.000 lica u BiH.

Nedavno je usvojen set zakona koji će omogućiti povećanje plata zaposlenima u realnom i javnom sektoru, stimulativno djelovati na radnike. Prema zadnjim statistikama broj nezaposlenih se smanjuje, a velika potražnja za radnicima je u drvoprerađivačkoj industriji, i među zanatlijama. Stručna javnost je nekoliko puta upozoravala na neusklađenost obrazovnog kadra sa potrebama tržišta.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).