Ulogujte se

Obavještajne agencije u službi radikalnog islama: BiH puna povratnika iz Sirije

Rat u Avganistanu, a zatim i u Iraku i Siriji privukao je ogroman broj dobrovoljaca iz Evrope, a posebno s prostora Balkana. Sa slamanjem Islamske države, većina tih boraca se vraća kući "bogatija" i za novo ratno iskustvo. Međutim, iako su povratnici s ratišta u većini zemalja EU pod budnim okom obavještajnog sektora, autor knjige "Epitaf za Bosnu", Dževad Galijašević ističe da se u ovoj državi džihadisti ne tretiraju na način na koji bi to bilo logično ili kako se to radi na Zapadu.

- U Bosni i Hercegovini džihadisti se amnestiraju i puštaju na slobodu. Istovremeno, finansiranje terorističkih aktivnosti koje podrazumijeva finansiranje 45 terorističkih kampova i 64 paradžemata se odvija uz pomoć pojedinih visokih funkcionera na vlasti u Sarajevu. Naoružavanje i obuka kao i propaganda baš kao i sprečavanje pranja novca za finansiranje terorizma još nisu izazvali reakciju države ni u najblažoj formi.

Stvarajući klimu političke nestabilnosti pojedinci u vlasti u Sarajevu pomažu teroristima da i dalje jačaju organizaciono, finansijski i da budu operativno sposobniji, ističe Galijašević.

Ovu tvrdnju potkrepljuje činjenicom da su se u BiH vratili najznačajniji komandanti Mudžahedinske šure, Al Kaide, Islamske države i Muslimanskog bratstva.

- Prvo je došao "otac bosanskog vehabizma" Imad Al Misri Faragala Ahmed ("Eslam Durmo") jedan od organizatora terorističkog napada u drevnom egipatskom gradu Luksoru u kome je ubijeno desetine zapadnih turista i zbog čega je ovaj teroristički vođa izdržavao desetogodišnju kaznu u Egiptu.

Zatim su iz američke baze u Gvantanamu u BiH stigla petorica pripadnika tzv. Alžirske grupe: Omar Boudela Hadž, Muhamed Nehle, Muhamed Ait Idr, Lakhdar Boumedijen i Saber Lahmar Labar nakon desetogodišnjeg boravka tamo.

- U Bosnu i Hercegovinu je takođe vraćen, Tarek Mahmod Ahmad Al Salah najveći Al Kaidin stručnjak za specijalne eksplozive učesnik "Tarnak farm" tj. "Ubejdah kampa" za obuku terorista na upravljanju minsko-eksplozivnim sredstvima - navodi Galijašević i dodaje da su ovakvoj atmosferi potpomogli i domaći, bosanski zakoni, na osnovu kojih je iz Imigracionog centra pušten Imad Al Husin "Abu Hamza".

- Njegovo oslobađanje pretvorilo se u neviđeno prapagandno djelovanje preko, proameričkih medija, poput N1 TV i Katarske Al Džazire. To je pokazatelj jasne namjere da se islamističke snage i strukture pregrupišu upravo u BiH i iz ove zemlje organizuju složene terorističke operacije u Evropi - tvrdi Galijašević u svojoj knjizi.

On navodi da dodatni problem predstavlja nedostatak saradnje i razmjene podataka bezbjednosnih agencija u regionu.

"Njihova saradnja je uvijek samo za određeno vrijeme i za određenu, konkretnu akciju. Ta saradnja nije permanentna i nije intenzivna. Јoš ne postoji spremnost da se u potpunosti nadziru i kontrolišu sve identifikovane grupe radikalnih islamista u regionu, ali i preduzimaju adekvatne mjere sinhronizovano i kontinuirano", ističe ovaj autor i dodaje da s druge strane u regionu "cveta" saradanja radikalnih organizacija.

"Vehabije BiH, Kosova, Sandžaka i Makedonije su međusobno povezane - vrše zajednička predavanja, okupljanja, finansiranje zajedničkih projekata i orijentisani su na Bosnu kao centar djelovanja i bazu. Iako vehabijske vođe iz BiH ne upravljaju strukturama na Kosovu, Sandžaku i Makedoniji, ipak je njihov uticaj ogroman, stalan i neosporan", otkriva Galijašević.

Pasoši za džihadiste

Prema izvještaju SB UN iz 2016. godine mnogi mudžahedini, afro-azijskog čak i evropskog porijekla sa liste terorista, zapravo imaju pasoše BiH.

Prvi na toj listi je Mehrez zvani Al amdouni, zatim Sharilj Al Adžadi, te Lionel Fumont koji ima čak desetak različitih pasoša na imena Abu Hamza, Žak Bruger, Di Karlo Antonio, Merlin Oliver Kristijan Rene, Arfauni Imad Ben Јuset Hamza, Imam Ben Јusuf Arfaj, Abu Hamza, Arfauni Imad, Bilal, Hamza, Kumkal, Merlin...
Na ovom spisku su i Kalil Džaraja, Јasin Kuadi i Nedal Mahmud Saleh.

Terorista iz Maoče

Galijašević ističe da je u već pomenutom godišnjem izveštaju SB UN, na 59. strani i ime Nusreta Imamovića, vođe najbrojnije vehabijske zajednice u BiH.

- U tom izvještaju je otkriveno da su mu vlasti u BiH izdale dva pasoša koja se po broju razlikuju samo u jednoj cifri - nuli. Prvi pasoš nosi broj 349054, a drugi 3490054. U prvom pasošu Imamović je rođen 26. septembra 1971. godine i zove se Nusret Imamović, a u drugom se zove Nusret Sulejman Imamović i rođen je 26. septembra 1977. Ujedinjene nacije u ovom izvještaju ističu Imamovića kao jednog od lidera Nusra fronta u Siriji - ističe Galijašević.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).