Ulogujte se

Obilježavanje Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije

Na Sokocu i Ravnoj Romaniji danas se obilježava Dan odbrane Sarajevsko-romanijske regije.

Obilježavanje ovog značajnog datuma, u organizaciji Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, počelo je pomenom i polaganjem vijenaca na Vojničkom groblju Mali Zejtinlik na Sokocu.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović, koji prisustvuje obilježavanju, rekao je da je od 20.000 boraca Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske poginulo 4.000, a ranjeno 10.000.

Savanović je istakao da hrabri borci Sarajevsko-romanijskog korpusa "nisu izgubili ni pedalj zemlje za sve vrijeme ratovanja", do potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Iako su odbranili opštine Ilidža, Rajlovac, Koševo, Grbavicu, Hadžiće, Vogošću, morali su da ih napuste nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma. To je visoka cijena koja je morala da bude plaćena - rekao je Savanović.

Polaganju vijenaca na "Malom Zejtinliku", pored ministra Savanovića, prisustvovali su izaslanik predsjednika Republike Srpske Siniša Karan, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, koju čine poslanici Marko Vidaković, Nedeljko Milaković i Miroslav Brčkalo i izaslanik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Milenko Ristić.

Ovom činu prisustvovali su i predsjednik BORS-a general Milomir Savčić, predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, predstavnici Grada Istočno Sarajevo, načelnici opština Istočno Novo Sarajevo, Sokolac i Pale, te predstavnici opštinskih boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije.

Na "Malom Zejtinliku" sahranjeno je 958 boraca poginulih na ratištima na području opština u okolini Sarajeva koje su do potpisivanja Dejtona bile pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

Obilježavanje Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije nastavlja se služenjem parastosa poginulim borcima u Manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji, na čijim unutrašnjim zivodima su upisana imena 4.000 boraca Sarajevsko-romanijske regije u minulom ratu.

U Odbrambeno-otadžbinskom ratu iz Sarajevsko-romanijskog korpusa za odbranu ove regije poginulo je 4.000 boraca, a ova formacija imala je od 18.000 do 20.000 boraca.

Kao vječni pomen tim junacima izgrađen je manastir na Ravnoj Romaniji, posvećen Svetom velikomučeniku Georgiju na čijim unutrašnjim zidovima su uklesana imena 4.000 poginulih boraca u odbrani ove regije.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).