Ulogujte se

Galić: Preduzete mjere prema 6.013 migranata

Pripadnici Granične policije BiH tokom ove godine, do 7. juna, preduzeli su mjere prema 6.013 državljana visokog migracionog rizika.

"Od ilegalnog prelaska odvraćeno je 4.006 lica, a 2.007 lica otkriveno je neposredno nakon ilegalnog prelaska granice", rekao je za "Dnevni avaz" direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

Prema njegovim riječima, ove aktivnosti sprovedene su na području istočne Hercegovine, Zvornika i Višegrada, u saradnji sa drugim policijskim i bezbjednosnim agencijama u BiH.

On je precizirao da je, osim odvraćanja od ilegalnog prelaska granice, Granična policija BiH u kontinuitetu vršila nadzor i kontrolu, te organizovala zajedničke punktove i patrole sa pripadnicima policije susjednih zemalja.

Galić je ponovio da Graničnoj policiji i dalje nedostaje 500 policajaca koji bi direktno bili uključeni u poslove sprečavanja ilegalnih migracija.

On navodi da najviše migranata u BiH dolazi Sjeverne Afrike, Azije, Bliskog istoka i samoproglašenog Kosova, a da među njima ima i lica iz ranjivih kategorija kao što su djeca, trudnice, bolesne osobe.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).