Ulogujte se

Žepa: Godišnjica stradanja srpskih vojnika u humanitarnom konvoju

Služenjem parastosa kod spomen-obilježja u Žepi kod Han Pijeska danas je počelo obilježeno 26 godina od stradanja 45 pripadnika Vojske Republike Srpske koje su pripadnici muslimanskih snaga napali iz zasjede i mučki ubili, a potom masakrirali.

Pomenu u Žepi prisustvuju narodni poslanik Miroslav Brčkalo, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, načelnik opštine Pale Boško Јugović, predsjednik Boračke organizacije Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić, predstavnici boračkih organizacija iz Rogatice, Han Pijeska, Istočnog Starog Grada i Pala, predsjednik Udruženja penzionera sa Pala Nedeljko Kusmuk, porodice poginulih boraca i saborci.

Parastos služi sveštenik Zoran Kalajdžić.

Prethodno su upaljene svijeće za trojicu boraca Vojske Republike Srpske iz opštine Istočni Stari Grad koji su stradali u mjestu Gođenje prilikom izvlačenja ranjenika.

Predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina rekao je ranije Srni da je odlazak na Žepu postalo svojevrsno hodočašće jer se na taj način ovaj stravičan događaj pokušava otrgnuti od zaborava i sačuvati tekovine odbrambeno-otadžbinskog rata tokom kojeg su pale ogromne žrtve.

On je podsjetio da je to bio napad na humanitarnu kolonu, koja je išla da obezbijedi neophodna sredstva, prije svega, hranu, za pripadnike ЈNA koji su obezbjeđivali relej na repetitoru Zlovrh.

"I pored nekih dogovora, i ovog puta se pokazalo da se našem vijekovnom neprijatenju nije moglo vjerovati. Niko nije odgovarao za stravičan zločin Bošnjaka koji su na podmukao i kukavički način napravili zapreke koje su našu kolonu sa tehnikom spriječile da pruže dostojanstven otpor. Oni su dočekani u klancu, a kada su izašli na brisani prostor, dočekani su baražnom vatrom sa obje strane", naveo je Parađina.

U ovom masakru uglavnom su stradali borci sa Pala. Među poginulim su i tri srpska borca iz opštine Istočni Stari Grad kojim je postavljena spomen-ploča.

Obilježavanje stradanja srpskih vojnika na Žepi uvršteno je u kalendar obilježavanja značajnih datuma iz oslobodilačkih ratova.

Poslednja izmjenaponedjeljak, 04 Juni 2018 14:33

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).