Ulogujte se

Dodik i Poltavčenko o proširenju saradnje; Kasnije sastanak sa Putinom

Predsjednik Srpske Milorad Dodik boravi u Sankt Peterburgu, gdje bi danas trebalo da se sastane sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Dodik se danas sastao sa gubernatorom Sankt Peterburga Georgijem Poltavčenkom. Predsjednik Srpske pozvao je Poltavčenka da dođe u Banjaluku na političko - privredni skup koji bi se trebao održati u septembru.

Razgovarali su o potrebi za nabavkom lijekova i medicinske opreme iz Sanktpeterburške fabrike "Biokad", čiji su proizvodi jeftiniji i za 25 odsto, te o nastavku dogovora za remont helikoptera u Zavodu "Orao".

"Sa Srbijom razgovaramo da vlasnički uđe u preduzeće 'Orao', da bi obezbijedili kontinuitet, jer je to specifična proizvodnja i bez unaprijed osiguranih poslova nemoguće je ići na tržište, pogotovo imajući u vidu da su ranije intervencionističke snage u BuH devastirale i devalvirale sav 'Orao' kao jednu referentnu kuću u svojoj oblasti", dodao je Dodik.

U delegaciji sa predsjednikom Republike je i šef Predstavništva Srpske u Moskvi Duško Perović.

On je naglasio da su na sastanku izrazili zadovoljstvo činjenicom da su nedavno u Sankt Peterburgu bili održani Dani Republike Srpske.

"Saznao sam sad da su vlasti Petrburga zadovoljne prezentacijom, možemo reći da je bilo uspješno i da je prisustvovalo mnogo naših ljudi iz raznih oblasti", rekao je Dodik, koji boravi u višednevnoj posjeti Sankt Peterburgu.

Predsjednik Srpske je rekao da će u Peterburgu iznijeti i jednu novu ideju, o mogućnosti saradnje u pogledu kontrole, pa čak i nabavke vakcina.

"Vakcine su jedna nova stvar koju sam želio ovdje da otvorim, danas ću je pomenuti, a zamoliću i predsjednika Rusije Vladimira Putina kada budem s njim razgovarao. Kod nas je društvo gotovo podijeljeno oko toga, ima onih koji su preplašeni i imamo, nažalost, i nekih u struci koji izražavaju sumnju u vakcine koje dolaze sa Zapada", dodao je Dodik.

On je napomenuo da nije isti kvalitet, na primjer, ni automobila koji se prave u Njemačkoj za zapadne zemlje i za jugoistok Evrope, koji je tu daleko niži.

Dodik je naveo da je postalo uobičajeno da se tokom Međunarodnog ekonomskog foruma u Peterburgu sastaje sa Poltavčenkom, te istakao važnost saradnje Republike Srpske i ove najvažnije i najrazvijenije ruske oblasti koja ima 12 miliona stanovnika.

"Redovno vršimo inventuru naših dogovora iz raznih oblasti", rekao je Dodik i podsjetio da je ranije Srpska potpisala memorandum o saradnji sa Peterburgom, a kasnije i akcioni plan koji se provodi.

Pod Putinovim pokroviteljstvom, u Sankt Peterburgu je počeo Međunarodni ekonomski forum, koji je otvorio gubernator Georgij Poltavčenko.

Prijavljeno je gotovo 20 hiljada učesnika iz više od sto zemalja

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).