Ulogujte se

Dodik: Registrovati sve korisnike sredstava stranih vlada i fondacija

Republika Srpska priprema Zakon prema kojem će svi koji koriste sredstva stranih vlada i stranih fondacija imati obavezu da se registruju u Ministarstvu pravde Srpske i da podnose izvještaje o korišćenju tih sredstava, najavio je predsjednik Republike Milorad Dodik.

Dodik je istakao da su to neke zemlje već učinile i da je, možda, interesantno da samo bude prepisan američki zakon u tom pogledu.

"Na primjer, vi ako hoćete nešto da učinite u SAD sa stanovišta podrške bilo kome tamo, prođete rigoroznu proceduru, a termin za te koji bi to radili tamo u ime neke vlade ili države, oni se nazivaju agentima", rekao je Dodik u sjevernoj ruskoj prijestonici gdje učestvuje na Međunarodnom ekonomskom forumu.

Govoreći o milionima koje Velika Britanija i SAD izdvajaju za medije da bi spriječile uticaj Rusije u BiH, Dodik je rekao da je to usmjereno protiv Republike Srpske. Podsjeća da osim Sputnjika, nema ruskih medija na ovim prostorima.

Smatra da bi trebalo otvoriti rusku informativnu kuću koja bi na lokalnim jezicima emitovala televizijski program koji bi pokrivao naš region.

"Kao što to čine N1 i Al Džazira koji su odavno prisutni i niko više ne smatra da je to problem. A kada bi se sada pojavio ovaj oblik, da Rusi to učine, vjerovatno bi to izazvalo lavinu napada i na nas i na Ruse. A oni, ništa u suštini ne čine. Ako neko vrši uticaj, to su Britanija i SAD, a ne Rusija. Ali, živimo u svijetu stereotipa, izvrnutih istina, lažnih vijesti", istakao je Dodik.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).