Ulogujte se

Mektić u Fronteksu, iako Predsjedništvo BiH nije usvojilo sporazum

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da će veoma brzo razgovarati sa predstavnicima Agencije za evropsku graničnu i obalsku stražu /Fronteks/ o pomoći BiH u rješavanju migrantske krize, iako Predsjedništvo još nije usvojilo operativni sporazum sa ovom evropskom bezbjednosnom institucijom.

Mektić je rekao da problem za angažovanje pripadnika Fronteksa predstavlja to što BiH još nije potpisala operativni sporazum sa ovom institucijom, te pojasnio da ga je Savjet ministara prihvatio i proslijedio Predsjedništvu BiH na usvajanje.

"Sada čekamo da ga Predsjedništvo što prije usvoji da bi ušli u proceduru potpisivanja operativnog sporazuma i onda bi to bio pravni osnov za angažovanje Fronteksa u smislu da uputi policijske službenike u BiH", rekao je Mektić Srni.

Mektić je naglasio da će sa predstavnicima Fronteksa, čije je sjedište u Varšavi, razgovarati o mogućoj saradnji i prije potpisivanja operativnog sporazuma, ali da će se, kako kaže, najvjerovatnije morati sačekati da Predsjedništvo usvoji sporazum, da bi pripadnici policija drugih zemalja putem Fronteksa mogli biti upućeni u BiH.

On je naveo da je sa šefom Odjeljenja za vladavinu prava u Kancelariji specijalnog predstavnika EU u BiH Ričardom Vudom razgovarao o apliciranju za sredstva iz kriznog fonda EU koja bi mogla biti iskorištena za pomoć i rješavanje migrantske krize.

"Sutra ću na sjednici Savjeta ministara vidjeti kako da apliciramo za ta sredstva. Da li kao Savjet ministara ili kao Ministarstvo bezbjednosti", naveo je Mektić.

Prema njegovim riječima, BiH je već aplicirala za 1.000.000 evra iz fonda za migracije i izbjeglice Razvojne banke Savjeta Evrope, čiji je BiH član.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).