Ulogujte se

Pripreme za Erdoganov miting u Sarajevu

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo dobila je od Unije evropskih turskih demokrata zahtjev za odobrenje javnog skupa predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana 20. maja u Sarajevu, za koji je prijavljeno prisustvo od 10.000 do 15.000 ljudi, izjavila je Srni portparol MUP-a Kantona Sarajevo Suvada Kuldija.

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo, nakon što je dobila zahtjev, naložila je organizatorima ispunjavanje određenih uslova propisanih Zakonom o javnom okupljanju.

Kuldija je navela da je zahtjev Unije evropskih turskih demokrata za održavanje javnog skupa podnesen Drugoj policijskoj upravi 7. maja.

- Za skup je prijavljeno prisustvo od 10.000 do 15.000 posjetilaca - rekla je Kuldija.

Ona je dodala da je Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo naložila organizatoru određene mjere u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju, a nakon što taj posao bude završen, Uprava policije će sačiniti plan operativnog, saobraćajnog, kontradiverzionog i fizičkog obezbjeđenja ovog skupa.

Zbog Erdoganovog mitinga u sarajevskoj dvorani Zetra, fudbalski derbi ekipa Željezničara i Sarajeva biće odigran u subotu, umjesto u nedjelju, 20. maja.

Ranije je najavljeno da Erdogan stiže u Sarajevu sa namjerom da održi veliki predizborni skup i to nakon što su mu Njemačka i Austrija zabranile organizovanje političkog skupa u tim zemljama.

Prema pisanju turskog provladinog medija Јenisafaka, na ovom skupu se očekuje prisustvo oko 10.000 turskih državljana koji žive u BiH i koji će doći iz drugih evropskih zemalja.

Mediji ocjenjuju da je Erdoganov dolazak u BiH u ovom trenutku više nego simptomatičan, prije svega zbog predizborne kampanje u Turskoj, ali i zbog početka kampanje za opšte izbore u BiH, s obzirom na to da će SDA 26. maja saopštiti ime svog kandidata za Predsjedništvo BiH.

U Turskoj se 24. juna održavaju prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori, a mediji spekulišu da je aktuelnoj vlasti u Turskoj, odnosno AK partiji u ovom trenutku veoma važno da u jednoj evropskoj zemlji održi predizborni miting, nakon što su prošle godine Holandija i Njemačka zabranile organizovanje skupova povodom referenduma o izmjenama ustava u Turskoj.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).