Ulogujte se

Majkić: OBA pod stalnom kontrolom SDA

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić smatra da je, s obzirom na to da kontrola zakonodavne vlasti u ovom momentu ne funkcioniše, Obavještajno-bezbjednosna agencija /OBA/ BiH "pod stalnom kontrolom" SDA posredstvom predsjedavajućeg Savjeta ministara /Denisa Zvizdića/, odnosno Izvršne obavještajne komisije koju čine predsjedavajući Savjeta ministara i dva njegova zamjenika /Mirko Šarović i Vjekoslav Bevanda/.

"Ova komisija se bavi savjetovanjem predsjedavajućeg Savjeta ministara i snosi političku odgovornost za rad OBA. Evidentno je da predsjedavajući Savjeta ministara ima najšira ovlašćenja kada je u pitanju nadzor i usmjeravanje rada Agencije. On, između ostalog, pregleda i odobrava sve zahtjeve za pružanje obavještajne pomoći i odobrene zahtjeve prosljeđuje generalnom direktoru OBA, što ukazuje da je uključen u konkretne aktivnosti Agencije", tvrdi Majkićeva u kolumni za "Nezavisne novine".

Ona navodi da je danas rad OBA u potpunosti u rukama jedne političke stranke /SDA/, te da direktor OBA i predsjedavajući Savjeta ministara, koji je i predsjedavajući Izvršne obavještajne komisije, dobijaju instrukcije iz istog centra.

"Teško je povjerovati da će zamjenik predsjedavajućeg iz reda srpskog naroda /Mirko Šarović/ učiniti išta što bi ovakvo stanje promijenilo s obzirom na bliske odnose sa SDA, posebno u oblasti obavještajno-bezbjednosnih poslova", ocijenila je Majkićeva.

Prema njenim riječima, Republika Srpska je nezadovoljna načinom na koji funkcioniše OBA.

"Neki od predstavnika institucija BiH tvrde da je problem OBA u tome što nema odgovarajuće komunikacije među prvim ljudima Agencije. Međutim, to je samo vrh ledenog brijega. Ako se ima u vidu ogromno nepovjerenje koje postoji između tri naroda u BiH, ovakav način rada OBA izaziva zabrinutost i ogorčenje kod dva od tri konstitutivna naroda", poručila je Majkićeva.

Prema njenim riječima, kada se tome doda da je Savjet ministara u ovom mandatu stekao dodatnu količinu unutrašnje političke moći, kao i to da je u potpunosti poremećena funkcija principa o podjeli vlasti i njenoj međusobnoj kontroli, onda je jasno da alarm odavno zvoni na uzbunu.

Ona je dodala da mnogi smatraju da SDA i SDS-u ovakvo stanje odgovara jer je godina izbora i dobro je znati šta rade politički protivnici, ali, ipak sve veći broj građana, političkih protivnika "dvojca" SDA-SDS, otvoreno sumnja da se pod motom ugrožavanja nacionalne bezbjednosti vrše nezakonite mjere "nadzora" nad njima.

"Pravo pitanje je kuda nas sve ovo vodi? Republika Srpska mora dati odgovor prije nego što bude kasno", zaključila je Majkićeva.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).