Ulogujte se

Dodiku i Cvijanovićevoj priznanja za doprinos jačanju sistema zaštite

Na svečanoj akademiji Republičke uprave civilne zaštite, koja je održana danas u fočanskom Gradskom pozorištu, Zlatna značka za doprinos jačanju sistema zaštite i spasavanja uručena je predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, a isto priznanje naknadno će biti uručeno premijeru Srpske Željki Cvijanović.

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Mile Međed rekao je da su predsjednik Republike i Vlada Srpske dali značajan pečat u radu spasilačkih službi i izrazio očekivanje da će ubuduće i jače podržavati rad Civilne zaštite.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da je veoma važno da Srpska ima jaku Civilnu zaštitu, sposobnu i spremnu da u svakom trenutku pomogne ugroženom stanovništvu.

"Republika Srpska ima sve organizacije za zaštitu stanovništva, a Civilna zaštita je jedan od najvažnijih segmenata koji građanima pruža osjećaj sigurnosti", istakao je Dodik.

On je zahvalio za priznanje i opštini Foča za domaćinski prijem, te istakao da je ova lokalna zajednica, sa dva fakulteta, strateško mjesto za Srpsku.

Zahvalnice Republičke uprave civilne zaštite uručene su, između ostalih, ministru industrije, energetike i rudarstva Petru Đokiću, Ambasadi Francuske, direktoru Policije Srpske Darku Ćulumu, Sektoru za vanredne situacije Srbije, načelniku opštine Foča Radisavu Mašiću, šefu Tima za otkrivanje eksploziva pri Civilnoj zaštiti Igoru Šumaru.

Ista priznanja /zahvalnice za pomoć radu Civilne zaštite/ biće naknadno uručena predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću, Ambasadi Češke, predstavnicima UNDP-a, Sektora za civilnu zaštitu iz Slovenije.

Predstavnici Srpsko-ruskog humanitarnog centra iz Niša uručili su priznanja predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku i direktoru Republičke uprave civilne zaštite Miletu Međedu u znak zahvalnosti za saradnju koju ovaj centar ima sa institucijama Srpske.

Na svečanoj godišnjoj akademiji, koja je bila planirana u martu povodom dana Civilne zaštite, a odgođena je zbog poplava u Srpskoj, prikazan je i film o aktivnostima Civilne zaštite.

U pokaznoj vježbi "Drina 2018" učestvovaće oko 100 članova specijalizovanih republičkih jedinica i fočanskih spasilačkih službi.

Iz Uprave pojašnjavaju da će se vježba sastojati iz više simuliranih akcija i da će obuhvatiti spasavanje lica iz saobraćajne nesreće pri prevozu hemijskih sredstava, zatim iz automobila koji je sletio u minsko polje, spasavanje utopljenika i njegova vertikalna evakuacija iz vode na most.

Takođe, vježba podrazumijeva i spasavanje lica sa krova poplavljenog objekta pomoću helikoptera, te kosom i vertikalnom evakuacijom sajlama uz ispumpavanje vode sa pumpom kapaciteta 12.000 litara vode u minuti.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).