Ulogujte se

Dom naroda PS BiH- Odbijena hitna procedura izmjena Zakona o krivičnom postupku

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije danas prihvatio zahtjev delegata Kluba hrvatskog naroda da po hitnom postupku bude razmatran Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH.

Protiv ovog prijedloga glasali su delegati iz reda srpskog i bošnjačkog naroda, a za su bili hrvatski delegati.

Dom naroda donio je odluku da ovaj prijedlog zakona bude razmatran po skraćenom postupku.

U okviru rasprave o ovoj tački dnevnog reda većina delegata bila je protiv hitne procedure usvajanja ovog zakona.

Delegat iz reda srpskog naroda Sredoje Nović /SNSD/, iznoseći razloge zašto je protiv hitne procedure, rekao je da bi usvajanje ovog zakona u redovnoj ili skraćenoj proceduri omogućilo kvalitetno rješenje.

On je naglasio da u ovom zakonu ima nekoliko pitanja koja bi, prema mišljenju stručnjaka i Vlade Republike Srpske, trebalo preoblikovati.

- U prilici smo da ozbiljan i sistemski zakon usvajamo po hitnom postupku i da se o njemu preglasavamo, a da za par dana o sličnom ili gotovo istom zakonu ponovo glasamo. Bojim se da oba zakona neće biti usvojena, čime se šalje loša poruka javnosti i međunarodnoj zajednici - ukazao je Nović.

I delegat iz reda hrvatskog naroda Martin Raguž /HDZ 1990/ smatra da je u ovom trenutku možda najracionalnije rješenje da ovaj zakon ide u redovnu proceduru i da se traži rješenje koje bi bilo usvojeno u oba doma.

Mario Karamatić iz HSS-a založio se da zakon bude usvojen po hitnom postupku da ne bi došlo do pravnog vakuuma, zbog čega ne bi mogle da budu sprovođene istrage. On je predložio da danas zakon bude usvojen, a da se kasnije poboljšava amandmanima.

Delegat iz reda bošnjačkog naroda Halid Genjac /SDA/ smatra da ovaj zakonski prijedlog ne doprinosi borbi protiv korupcije i kriminala.

Prijedlog zakona, koji su podnijeli delegati Ljilja Zovko, Bariša Čolak, Zdenka Džambas, Mario Karamatić i Martin Raguž, identičan je prijedlogu izmjena Zakona o krivičnom postupku koji je predložilo Ministarstvo pravde BiH, a koji prošlog mjeseca nije dobio podršku Savjeta ministara.

Dom naroda trebalo bi danas da razmatra izmjena Izbornog zakona u oblasti elektronske kontrole brojanja glasova. Delegati bi trebalo da se izjasne i o zahtjevu Predstavničkog doma za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH kojim se predviđa skeniranje glasačkih listića u svrhu utvrđivanja rezultata izbora.

Prijedlogom zakona, koji je Predstavnički dom usvojio na inicijativu grupe poslanika SDP-a, SBB-a i DF-a, predviđa se i uvođenje video-nadzora u prostorijama gdje se glasa.

U obrazloženju predloženog zakona navodi se da ručno brojanje glasova, uz sporan kredibilitet i stručnost, otvara širok spektar manipulacija čime se dovode u pitanje iskazana volja birača, pravičnost izbornih rezultata, a time i samih izbora.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, u drugom čitanju.

Delegati bi trebalo da u drugom čitanju razmotre i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vazduhoplovstvu BiH, koji propisuje da generalni direktor Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH i njegovi zamjenici ubuduće ne budu državni službenici, nego imenovana lica.

U prvom čitanju pred Domom naroda naći će se Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH kojim se detaljnije pojašnjava izbor policijskih službenika u Odbor za žalbe policijskih službenika, koji je predložio Savjet ministara.

Na dnevnom redu je i zahtjev Ustavnopravne komisije Doma naroda za produženje roka za dostavljanje mišljenja ili obustavi zakonodavnog postupka o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o komunikacijama, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH, svi u prvom čitanju.

Delegati Doma naroda trebalo bi da razmotre i više izvještaja, među kojima Izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika, Izvještaj o radu Privremene istražne komisije Doma naroda za pribavljanje informacija o spoljnopolitičkom statusu BiH, Izvještaj o radu Nezavisnog odbora parlamenta BiH, kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH, kao i Plan rada ovog odbora, te da daju saglasnost za ratifikaciju niza međunarodnih sporazuma.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).