Ulogujte se

Prijedor: Proglašen prvi stepen pripravnosti odbrane od poplava

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković proglasio je prvi stepen pripravnosti-stanje redovne odbrane od poplava na području grada, jer je vodostaj rijeke Sane iznosio 428 centimetra, što predstavlja kritični nivo vodostaja s tendencijom daljeg rasta. Vodostaji rijeka Une i Sane u Novom Gradu u porastu su i od jutros su na snazi redovne mjere zaštite od poplava, potvrđeno je Srni u lokalnom Centru za obavještavanje. Vodostaj rijeke Une jutros je 461 centimetar i viši je za 48 centimetara u odnosu na mjerenje juče ujutro.

Redovna odbrana od poplava na snazi je kod vodostaja Une na 450 centimetara, a vanredna na 510 centimetara.

Vodostaj rijeke Sane jutros je 490 centimetara i viši je za 50 centimetara u odnosu na juče.

Zbog izlivanja Sane obustavljen je saobraćaj na putu Urije-Šuća. Una se u naselju Vidorija kod Novog Grada približila kućama, ali za sada nema prijava da ima poplavljenih objekata.

Nekoliko domaćinstava u naseljima Tukovi, Brezičani i Raškovci kod Prijedorazaplavljeno je zbog vodostaja rijeke Sana koji je u ovom gradu četiri centimetra iznad kote redovne odbrane od poplava, ali nema ugroženih ljudskih života, saopšteno je iz Republičke uprave Civilne zaštite.

U opštini Srbac rijeka Sava je ispod kote redovne odbrane od poplava i zaplavila je tri domaćinstva i mjestu Bajinci-Gaj. Nema ugroženih ljudskih života.

Rijeka Sana izlila se u Blagaju, zbog čega se saobraćaj ne odvija na potezu Blagaj-Vitasovci i Blagaj-Radomirovac.

Sava u Kozarskoj Dubici je 16 centimetara iznad kote redovne odbrane od poplave.

U Novom Gradu rijeka Una je 11 centimetara iznad kote redovne odbrane od poplava i na snazi je redovna odbrana od poplava, ali nema izlivanja.

Una je u Kostajnici iznad kote redovne odbrane od poplava. Vodostaj rijeke Une je 420 centimetara i narastao je preko 50 centimetara u posljednja 24 časa. Rijeke Sana u Prijedoru, Una u Novom Gradu i Sava u Gradišci mogle bi, prema prognozi hidrologa, dostići kotu vanredne odbrane od poplava od 14. do 18. marta zbog kiše i topljenja snijega, saopšteno je iz Uprave Civilne zaštite Republike Srpske.

Republička uprava Civilne zaštite na vrijeme je obavijestila lokalne zajednice i njihove službe zaštite i spasavanja koje prate situaciju preduzimajući neophodne aktivnosti.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, do 18. marta meteorološki uslovi na zapadu i sjeverozapadu Srpske mogu uzrokovati dalji rast vodostaja Sane, Une, Save i nešto manje Vrbasa. 

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).