Ulogujte se

"Vlada u teškim uslovima obezbijedila funkcionisanje Srpske"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Istočnom Sarajevu da je Vlada Republike Srpske stabilna i da joj treba odati priznanje što je u teškim uslovima obezbijedila funkcionisanje Srpske.

Komentarišući interpelacije opozicije o kojima bi Narodna skupština Republike Srpske trebalo da raspravlja za 10 dana, a koje se odnose na razmatranje politika u oblasti zdravstvenog i penzionog sistema, te politike upravljanja javnim preduzećima, Dodik je rekao novinarima u Istočnom Sarajevu da Vlada Srpske ima povjerenje, da neće biti promijenjena i da će imati novi sastav tek nakon izbora.

Dodik je rekao da opozicija "ne može da dosegne 25 glasova u parlamentu, a da su joj za smjenu Vlade potrebna 42 glasa".

Predsjednik Srpske je istakao da je odluka Vlade bila da se ne ide na restrikcije u uslovima kada je čitav svijet i okruženje, uključujući Srbiju, smanjivao plate, a Srpska je tada ostala sa istim platama i borila se da se to održi.

"Bilo je nekih zastoja, ali danas smo potpuno funkcionalni", rekao je Dodik i dodao da se danas apsolutno nema šta prigovoriti Vladi koja pravi bolnice, kliničke centre, auto-puteve, škole vrtiće i drugo.

On je istakao da Vlada pokušava da održi zaposlenost, te podržava svakoga ko se pojavi da bi ovdje nešto radio.

"Šta su oni /opozicija/ uradili? U Istočnom Sarajevu 25 godina je vlast SDS-a, a mi smo napravili ovu bolnicu, put prema Јahorini, tunel Stambolčić i mnogo drugih stvari. Da nije možda to izgradio SDS koji podmeće ovu priču o interpelaciji? Ta interpelacija je samo `zabavljanje ljudi` putem medija", ocijenio je Dodik.

Poliklinika napravljena sredstvima Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je danas otvorena Poliklinika Bolnice Istočno Sarajevo "napravljena isključivo sredstvima države Republike Srpske" i da je opredjeljenje vlasti da se na cijeloj teritoriji Srpske obnove i urede bolnički centri.

Navodeći da je u toku izgradnja nove bolnice u Istočnom Sarajevu čiji će sastavni dio biti i ova poliklinika, Dodik je rekao da je za novu bolnicu i polikliniku iz budžeta Republike Srpske ukupno izdvojeno ukupno 55 miliona KM, pri čemu to nije urađeno nauštrb sredstava za zdravstveni sektor.

U izjavi za novinare nakon otvaranja Poliklinike i obilaska radova na izgradnji novog bolničkog objekta, Dodik je istakao da je opredjeljenje vlasti Republike Srpske da se na cijeloj teritoriji Srpske obnove i urede bolnički centri.

"Od nove bolnice u Nevesinju, rekonstruisane bolnice u Trebinju, potpuno rekonstruisanog centra u Foči, izgradnje bolnice u Istočnom Sarajevu, u Zvorniku smo davno završili rekonstrukciju, izgradili novu bolnicu u Bijeljini, u Doboju počinjemo da gradimo novu bolnicu, u Banjaluci završavamo Klinički centar, koji će krajem ove godine biti dostupan svima, u Prijedoru idemo u sanaciju", precizirao je predsjednik Srpske.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska izdvaja daleko više za zdravstvo nego što je to prema nekim evropskim standardima za ovaj broj populacije i gustinu naseljenosti.

"Moramo da finansiramo određene prakse koje ovdje zbog malog broja stanovnika imaju manji broj korisnika, ali smo se u svakom slučaju za to opredijelili", rekao je Dodik, podsjećajući da će se novi zdravstveni centar u Istočnom Sarajevu zvati "Srbija".

Predsjednik Srpske naglasio je da se izgradnjom bolnice u Istočnom Sarajevu ne završava jedan investicioni ciklus.

"Put Lukavica-Јahorina u dijelu od četiri kilometra biće ove godine rekonstruisan", rekao je Dodik i kao projekte na kojima će biti rađeno u Istočnom Sarajevu naveo završetak izgradnje pozorišta, trga, školske dvorane, sportske dvorane, odnosno svega onoga što država treba da uradi.

Konstatujući da je činjenica da je potrebno više radnih mjesta, Dodik je izrazio uvjerenje da će dobra infrastruktura, u šta spada i bolnica, privući investitore da otvore industrijske i neke druge pogone.

"Sve što je Republika Srpska ovdje trebalo da uradi, ona je uradila", istakao je Dodik.

On je poručio da će svi infrastrukturni projekti u Istočnom Sarajevu, koje je na početku svog mandata zatekao neriješenim, biti riješeni jer to zaslužuju stanovnici ovog kraja.

Srpska neće prihvatiti ni jednu odluku visokog predstavnika

Predsjednik Srpske poručio je danas da Srpska neće prihvatiti nijednu odluku visokog predstavnika u BiH koja se odnosi na Izborni zakon BiH, pa makar se ona odnosila isključivo na Federaciju BiH.

"Ovde su stranci mešetari. Visoki predstavnik ne može ništa da nametne", rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

Dodik je istakao da nikada nije bilo ozbiljne priče o tome i da se to neće prihvatiti, te da mora da prestane da se to radi.

"Ovo je isti scenario koji smo gledali prethodnih 20 godina. Bošnjaci hoće nešto da provedu, onda se razgalame pred izbore, uvučemo se u cajtnot, a onda se traži visoki predstavnik da nešto nametne", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ako BiH ne može da funkcioniše onda treba da se "sjedne" i vidi kako se razići ili se dogovoriti kako će funkcionisati.

"Prošlo je vrijeme nametanja. Mi odbacujemo bilo kakvo nametnuto rješenje", poručio je Dodik.

On je ponovio da u BiH ništa ne funkcioniše osim Republike Srpske, "sviđalo se to nekom ili ne".

"Mogu da vam pričam o tome da su zajedničke institucije nakaradne, da ništa ne odrađuju, da je tamo nekoliko pojedinaca koji ostvaruju samo svoje interese, da se raspala većina, da se raspada još više, da se potpuno urušava, da se ne donose odluke, koje su potrebne", rekao je Dodik.

On je naveo da visoki predstavnik, koji prima 24.000 evra platu, mora da piše negativne izvještaje po svijetu da bi opravdao tu svoju platu, ali da to Republiku Srpsku ne zanima.

Dodik je napomenuo da je Republika Srpska u prva dva mjeseca na stavci izvornih prihoda budžeta i izvornih prihoda fondova imala 70 miliona veće prihode.

On je naveo da Republiku Srpsku nije uspjela da uništi ni politika koju je "vodio tzv. Savez za promjene, koji očigledno ne postoji, jer ne može ni da se sastane" s obzirom na to da su dvije godine blokirali 710 miliona sredstava po raznih projektima koji je trebalo da idu u Srpsku.

Dodik je naglasio da Republika Srpska u tom pogledu funkciniše i da nema namjeru ni na političkom planu da vraća stare prakse pričom o nametanju.

"Incko jednog dana kaže da razmišlja o tome, a onda ode u Brisel, pa mu neko kaže da ne može to da uradi, onda on kaže da neće. Pitanje je samo kad laže, tad kad osokoljen u Sarajevo Bošnjacima to radi ili kad ode u Brisel i kad kažu `prestani da to više činiš`. Sad ne znam kad laže, a laže sigurno jedno", kaže Dodik.

On je naveo i da je neprihvatljiv prijedlog izmjena Izbornog zakona SDP-a, jer je riječ o korekcijama koje nisu cjelovito rješenje, te da će SNSD u Domu naroda parlamenta BiH tražiti većinu da takav prijedlog bude odbačen. "Mislim da imamo tu većinu", zaključio je Dodik.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).