Ulogujte se

Neprihvatljivo da se provuče teza o ravnopravnosti srpskog i "bosanskog" jezika

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu PS BiH Staša Košarac izjavio je da se SNSD uvijek zalagao za uspostavljanje konstitutivnosti i pune ustavne ravnopravnosti Srba u Federaciji BiH, ali ne kroz inicijative "provokatora i političkog manipulanta" Denisa Bećirovića.

- SNSD će pozdraviti i podržati svaku odluku federalnih i kantonalnih vlasti kojom se Srbima omogućava konstitutivnost i puna ustavna ravnopravnost u kantonima u kojima im to ustavima nije omogućeno. Mi to godinama tražimo i od Bećirovićevog SDP-a i od SDA i od svih drugih partija koje su bile na vlasti u FBiH, a koje su se sada, u ovoj izbornoj godini, sjetile da podrže Bećirovićevu inicijativu u Predstavničkom domu PS BiH. Sramota je da to nisu učinile sve ove godine - naglasio je Košarac.

SNSD je na sinoć završenoj sjednici Predstavničkog doma odbio da podrži inicijativu poslanika SDP-a Denisa Bećirovića kojom ovaj dom poziva nadležna tijela Hercegovačko-neretvanskog kantona, Kantona 10, Zapadnohercegovačkog kantona i Posavskog kantona da, najkasnije u roku od 30 dana, izmijene i dopune ustave navedenih kantona sa ciljem obezbjeđenja ustavne ravnopravnosti Srba, kao i da se ustavima kantona, u kojima to do sada nije učinjeno, precizira i obezbijedi ustavna ravnopravnost "bosanskog" i srpskog jezika, te latinice i ćirilice.

Pojašnjavajući odluku SNSD-a da ne podrži ovu inicijativu, Košarac je upozorio da PS BiH nema nadležnost da se bavi pitanjima na opštinskom, kantonalnom ili entitetskom nivou vlasti, niti može na bilo koji način da utiče na odluke koje donose ti nivoi vlasti.

- Mi nikada nećemo pristati na stavljanje parlamenta BiH u bilo kakvu nadređenu poziciju organima vlasti u entitetima i kantonima, a upravo je to bila jedna od loših namjera Bećirovićeve inicijative. Druga loša namjera Bećirovića bila je da se kroz ovu inicijativu provuče teza o ustavnoj ravnopravnosti srpskog i takozvanog bosanskog jezika, što je za nas apsolutno neprihvatljivo. Poznato je da mi ne sporimo pravo bošnjačkom narodu da ima svoj jezik, ali je za nas sporna odrednica "bosanski" u nazivu tog jezika, jer upućuje na opasnu namjeru jezičke i političke asimilacije i majorizacije Srba u BiH - upozorio je Košarac.

On je dodao da su poslanici SDS-a i tzv. Saveza za promjene, koji su podržali ovu inicijativu, nasjeli na Bećirovićev pokušaj manipulacije i političke promocije.

- Poslanici SDS-a i takozvanog Saveza za promjene u protekle tri i po godine glasali su za sve i svašta kako bi se dodvorili bošnjačkim partijama, a sinoć su ponovo pristali na praksu prema kojoj bi PS BiH mogao da naređuje drugim nivoima vlasti. Istovremeno, svojim glasovima priznali su takozvani bosanski jezik, te pomogli političku promociju Denisa Bećirovića, koji najavljuje kandidaturu za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i kome treba svaki, pa i srpski glas u FBiH - zaključio je Košarac.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).