Ulogujte se

Širom Srpske obilježavanje Dana boraca

U Višegradu se danas održava centralna manifestacija Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

Obilježavanje je počelo Svetom arhijerejskom liturgijom u manastiru Dobrun kod Višegrad. Svetoj liturgiji, koju je služilo bratstvo manastira Dobrun, prisustvovao je izaslanik predsjednika Republike Srpske Staša Košarac, narodni poslanici Marko Vidaković i Zoran Pologoš, pomoćnik ministra za boračko-invalidska pitanja Srpske Duško Milunović, predstavnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka i šef Kluba Srba u Vijeću naroda Srpske Pero Petrović.

Liturgiji povodom 214 godina od Prvog srpskog ustanka prisustvovali su i i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, te predstavnici boračkih organizacija regije Stara Hercegovina.

Položeni su vijenci na centralni spomenik braniocima Republike Srpske na Trgu palih boraca u Višegradu.

U okviru programu obilježavanja učestvovaće orkestar policije i novi gardisti koji su učestvovali na paradi povodom Dana Republike Srpske – 9. januara.

Organizatori obilježavanja Dana boraca Srpske i Dana Prvog srpskog ustanka su Boračka organizacija Republike Srpske i Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Predstavnici Boračke organitzacije i opštine Novi Grad položili su vijence na Centralno spomen obilježje u povodu obilježavanja Dana borca.

U Odbrambeno-otadžbinskom ratu u Novom Gradu poginulo je 338 boraca. Marinko Gačić predsjednik Boračke organizacije uručio je novčanu pomoć petorici socijalno ugroženih boraca.

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na centralno spomen-obilježje borcima stradalim u odbrambeno-otadžbinskom ratu, u Prijedoru je takođe obilježen Dan boraca.

U Gradišci je obilježen Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata i Dana Boračke organizacije Republike Srpske.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Gradiška Zoran Lazić istakao je da korijeni obilježavanja Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata i Dana BORS-a sežu od Prvog srpskog ustanka, kada je 1804. godine u borbi protiv turske okupacije obnavljana srpska državnost.

Vijence na spomenik poginulim borcima iz Gradiške položili su predstavnici Boračke organizacije opštine Gradiška, delegacija opštine Gradiška, te predstavnici Gradiške brigade, 19. Srbobranske brigade, Policijske uprave Gradiška, SUBNOR-a, Udruženja vojnih penzionera i Opštinskog odbora SNSD-a.

Prvi srpski ustanak podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu su, osim hajdučkih četa, učestvovali seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

U odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine bio je angažovan 215.671 pripadnik Vojske Republike Srpske, a njih 23.184 položila su živote za Srpsku.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).