Ulogujte se

"Mektić da povuče izjavu, a Savez za promjene da zastupa interese Srba"

Udruženje "Branioci grada Doboja 2. maj 1992" pozvali su danas ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića da povuče izjavu da "Srbi moraju da prođu katarzu i priznaju genocid u Srebrenici", a članice Saveza za promjene da zastupaju interese srpskog naroda, a ne da rade protiv njega.

"Pozivamo ga /Mektića/ da povuče izjavu i da primjeni moralni čin 21. vijeka i da da ostavku", rekao je portparol Udruženja Radenko Nikolić, dodavši da bi Mektić kao visoki funkcioner trebalo da se bavi počioniocima ratnog zločina nad Srbima.

Nikolić je na konferenciji za novinare pozvao članice Saveza za promjene da imenuju stručne kadrove na visoke funkcije u institucijama BiH, jer, kako navodi, "ovako više ne ide".

On je pozvao nadležne da utvrde kakvim aktivnostima se bavi udruženje "Askeri" iz Sarajeva pod patronatom povratnika iz Sirije, koji mladu bošnjačku djecu obučavaju vojničkim vještinima, a ministra Mektića "da se ne plaši i objavi imena odgovornih".

"Djeci u kampovima treba dati loptu, a ne gume. Ne daju se plastične puške već koševi", poručio je Nikolić, komentarišući "Zimski kamp" od 16. januara koji je organizovalo udruženje "Askeri" na privatnom Sportsko-rekreativnom centru "Jelen" u Jelah polju u opštini Tešanj.

Nikolić je poručio da srpski narod nije genocidan i da nije nikoga ubijao, već se branio.

"U odbrani grada Doboja poginulo je 1.600 pripadnika Vojske Republike Srpske i oko 300 civila", podsjetio je Nikolić.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je nedavno za "Večernji list" da "Srbi moraju da prođu katarzu i priznaju genocid u Srebrenici".

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović ocijenio je neprimjerenom i iznenađujućom izjavu ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića u vezi sa dešavanjima u Srebrenici, te istakao da ona nema utemeljenje i "ne vodi kvalifikaciji istine koja se desila".

"Tamo jeste bilo ratnih zločina, ali govoriti o genocidu je van svake pameti. Ako iko treba da govori o genocidu, onda je to srpski narod, koji je u 20. vijeku tri puta stradao od genocida", rekao je Savanović novinarima u Banjaluci.

On je napomenuo da je genocid kvalifikacija koja ide ka biološkom uništenju naroda, te se sa tim ciljem ubijaju djeca, koja ni za šta nisu kriva.

"Srpski narod ima prava da govori o genocidnom stradanju, naročito od 1941. do 1945. godine, kada nije bilo mjesta u BiH i Hrvatskoj, koje je držala Nezavisna Država Hrvatska /NDH/ da nije bilo genocida nad srpskim narodom, jer su ubijana djeca, žene, starci i svi pripadnici pravoslavne vjere", rekao je Savanović.

On kaže da želi da vjeruje da je Mektićeva izjava o Srebrenici nekontrolisana, te da će je postati svjestan i izviniti se za nju.

"Ta kvalifikacija ne stoji, jer srpski narod po svojoj istoriji i humanim dimenzijama nikada nije imao namjeru da nekoga ubija, nego je uvijek imao prema svakome toleranciju i bio zbog toga žrtva", rekao je Savanović.

Potpredsjednik SDS-a Kostadin Vasić izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da nije ničije, pa ni ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, da komentariše događaje u Srebrenici.

Ocijenivši da je Mektićeva izjava zagrebačkom "Večernjem listu", izdanje za BiH, u vezi sa Srebrenicom izvučena iz konteksta, Vasić je rekao novinarima u Istočnom Sarajevu da je njegov stav, ali i SDS-a, da u Srebrenici nije počinjen genocid.

"Svaka izjava bilo kog političara unijela bi dodatni nemir, pa i Mektića", istakao je Vasić.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).