Ulogujte se

"Asker" vojno obučava maloljetnike kao Islamska država

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić rekao je da vojno-vjerske obuke maloljetnika, koje u BiH sprovodi vehabijska organizacija "Asker", podsjećaju na ono što u svojim kampovima rade predstavnici zloglasne "Islamske države".

Ćeranić je pozvao bezbjednosne institucije BiH da odgovore na pitanje koje nevladine organizacije su paravan za sprovođenje ovakvih obuka, dodavši da bi Ministarstvo bezbjednosti BiH prvo trebalo da se oglasi ovim povodom.

"Međutim, pokazali su više puta da su potpuno instrumentalizovani i da se na tu instituciju ne može ozbiljno računati kao na instituciju koja bi objektivno sagledala sve bezbjednosne prijetnje u BiH", ocijenio je Ćeranić.

On je istakao da neki za to vrijeme, dobro smišljenim spinom, nastoje da optuže institucije Republike Srpske za organizovanje paravojnih formacija, iako za to ne postoje argumenti.

"Sa druge strane, postoje dokazi da se u okviru "ersoft" klubova i drugih nevladinih organizacija u Federaciji BiH zaista sprovodi vojna obuka i da su joj, što je najžalosnije, izloženi maloljetnici", naglasio je Ćeranić.

On kaže da će Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske u okviru svojih nadležnosti preduzeti sve mjere da se ne događa takva zloupotreba maloljetnika i da ne bude organizacija koje će služiti kao paravan za sprovođenje vojnih obuka.

Krajem januara na Јutjubu je objavljen snimak na kojem vehabijska organizacija "Asker" /turski jezik - vojnik, pripadnik vladajuće vojne elite/ vrši islamsko podučavanje i vojnu obuku djece uzrasta od devet do 17 godina.

Na snimku, dječacima daju pouke iz islama, te ih izvode na otvoren prostor gdje imaju vježbe identične vojničkim pripremama, piše "Dnevnik.ba".

Prema dostupnim informacijama, "Asker" ima sjedište u Sarajevu.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).