Ulogujte se

Savjet ministara usvojio carinsku tarifu za narednu godinu

Savjet ministara usvojio je, na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, carinsku tarifu za narednu godinu, te odluku o suspenziji smanjenja carinskih stopa za određeni broj tarifnih linija i izvozno orijentisanih kompanija, izjavio je resorni ministar Mirko Šarović.

- Riječ je o ukupno 52 tarifne linije iz oblasti hemijske, tekstilne i metalne industrije, te proizvodnje obuće i predmeta od kože, što je veliki i značajan podsticaj za bolju konkurentnost izvozno orijentisanih kompanija, posebno na planu nabavke repromaterijala - rekao je Šarović.

On je rekao da je ovo standardna odluka koja proizilazi iz Zakona o carinskoj tarifi, a prijedlog su podržale entitetske privredne komore i Spoljnotrgovinska komora BiH, te Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Šarović je istakao da je na ovaj način učinjen dobar posao za BiH.

- Zahvaljujući ovome, mi svake godine imamo zapošljavanje najmanje 2.000 radnika, uštedu kompanijama za najmanje 10 miliona KM, a "osipanje" budžeta nije značajno - naglasio je Šarović.

On kaže da su danas usvojene i odluke o dodjeli grant sredstava za međunarodne sportske manifestacije i institucije kulture u BiH.

- Od ukupno tri miliona KM, Republici Srpskoj pripao je milion KM, a najveći dio otišao je za republičke institucije kulture, kao i na regionalnom i opštinskom nivou - rekao je Šarović.

On je naveo da je Narodno pozorište Republike Srpske dobilo grant od 129.000 KM, Muzej Republike Srpske 95.000 KM, Narodna univerzitetska biblioteka 45.000 KM, Muzej savremene umjetnosti 30.000 KM, Matica Srpska 40.000 KM, "Prosvjeta", ukupno sa regionalnim i opštinskim organizacijama 65.000 KM, dok je za obnovu Mitropolije dabrobosanske odobren grant od 200.000 KM.

Savjet ministara donio je danas odluku o višegodišnjem projektu nabavke dva helikoptera za Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH u vrijednosti 65 miliona KM. Ovaj višegodišnji projekat biće realizovan u periodu 2018-2020. godina, uz finansijsku pomoć Vlade SAD na bazi potpisanog sporazuma dvije zemlje, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Ministarstvo odbrane BiH je za dva helikoptera obezbijedilo uštedama iz svog budžeta 6,2 miliona KM, smanjivanjem naknada za putne troškove, prevoz, gorivo, nabavku materijala, iznajmljivanje imovine i opreme. Istovremeno će pet miliona dolara obezbijediti SAD donacijom iz programa vojne pomoći na osnovu sporazuma potpisanog sa Savjetom ministara BiH 2001. godine.

Dinamika finansiranja iz budžetskih sredstava u narednom periodu uslovljena je usvojenim Globalnim okvirom fiskalnog bilansa i politika u BiH za srednjoročni period.

Savjet ministara i Predsjedništvo BiH ranije su podržali zahtjeve Ministarstva odbrane da, zbog dotrajalosti i starosti postojećih letjelica, budu nabavljena dva nova srednja transportna helikoptera i dva vedra za gašenje požara za lake višenamjenske helikoptere.

Savjet ministara donio je odluku o dodjeli granta vrijednog milion KM za rješavanje problema Roma u oblasti stambenog zbrinjavanja u BiH za 2017. godinu iz budžeta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Ovom odlukom Brčko distriktu je odobreno 60.000 KM, Republici Srpskoj 313.400 KM za projekte u Bijeljini, Loparama, Srebrenici i Šamcu, te Federaciji BiH 626.600 KM za stambeno zbrinjavanje Roma u Kaknju, Donjem Vakufu, Stocu, Goraždu, Visokom, Živinicama, Bugojnu i Kiseljaku.

Savjet ministara donio je odluku o dodjeli grant sredstava Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH za 2017. godinu u iznosu od 313.684 KM. Od ovog iznosa grant za nevladine organizacije uključene u zaštitu žrtava trgovine ljudima za 2017. godinu iznosi 60.000 KM, za podršku organizacijama lica sa invaliditetom 40.000 KM, a za podršku udruženjima nacionalnih manjina u BiH 50.000 KM.

Istovremeno je odobren grant vrijedan 80.000 KM udruženjima porodica nestalih lica u BiH, dok će za neutrošeni iznos ovog granta od 66.316 KM biti raspisan javni oglas.

Organizacijama za ljudska prava u svrhu promocije ljudskih prava u BiH odobreni grant iznosi 50.000 KM.

Savjet ministara donio je Odluku o dodjeli sredstava za sufinansiranje projekata institucija kulture za 2017. godinu, kojom se 3.097.000 KM raspoređuje na 132 subjekta kulture za sufinansiranje projekata, nakon završenog javnog konkursa.

Današnjom odlukom Savjeta ministara BiH o kriterijumima za raspored sredstava tekućeg granta "Sufinansiranje sportskih manifestacija" za 2017. godinu, odobren je grant ukupno vrijedan 1.352.000 KM.

Pravo na dodjelu ovih sredstava, nakon okončane procedure javnog konkursa, imaće 144 sportska subjekta, među kojima su Olimpijski i Paraolimpijski komitet BiH, sportski savezi na nivou BiH i entiteta, te sportski savezi invalidnih lica na nivou BiH i entiteta, kao i sportski klubovi u BiH i druge sportske organizacije.

Savjet ministara donio je i Odluku o jednokratnoj novčanoj nagradi za zaslužnog sportistu BiH i vrhunskog sportistu međunarodnog razreda za 2017. godinu u skladu sa Pravilnikom o kategorizaciji sportista na nivou BiH koji je ranije usvojio Savjet ministara.

Savjet ministara prihvatio je pojedinačne zahtjeve za razrješenje sa dužnosti generalnog sekretara Savjeta ministara Zvonimira Kutleše, te zamjenika direktora Granične policije BiH Zijada Srabovića i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mile Јurića, zbog odlaska u penziju.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).