Ulogujte se

Predstavnički dom usvojio Bosićevu deklaraciju o autoputu, u nastavku o akcizama

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je deklaraciju o kriterijumima za definisanje trase budućeg autoputa između Beograda i Sarajeva, čiji je predlagač Mladen Bosić

13:25 - Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić dao je pauzu nakon što je okončana samo jedna tačka dnevnog reda - komentari na dobijene odgovore na poslanička pitanja. U nastavku sjednice poslanici bi se, predviđenim dnevnim redom, trebalo da izjasne o zahtjevu Doma naroda da po hitnoj proceduri bude razmatran modifikovani set zakona o akcizama.

Dom naroda usvojio je 7. decembra u oba čitanja set zakona o akcizama - prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, Zakona o uplati na jedinstveni račun, te Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH i uputio ih Predstavničom domu sa zahtjevom za hitnu proceduru.

Modifikovani prijedlog sa pratećim poboljšanjima usaglašen je na nivou ministara finansija i premijera entiteta, kao i predstavnika Savjeta ministara.

Ključna izmjena odnosi se na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na bio-goriva i bio-tečnosti, već se za 0,15 KM povećavaju putarine, a prikupljena sredstva isključivo će biti korištena za izgradnju auto-puteva, te izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta puteva.

Na dnevnom redu ove sjednice nalazi se i zahtjev Doma naroda za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji je sačinio Hrvatski narodni sabor, a koji je Dom naroda usvojio početkom maja na prijedlog hrvatskih delegata u ovom domu.

Predloženim izmjenama i dopunama reguliše se izbor hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH iz Federacije BiH /FBiH/, te sprovode odluke Ustavnog suda BiH o izboru delegata u Domu naroda FBiH i izborima u Mostaru.
Predviđeno je i razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici Nezavisnog bloka Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović.

Ovim zakonskim prijedlogom zagovara se unapređenje izbornog procesa u cjelini putem izmjena koje se odnose na proceduru izbora predsjednika, članova i njihovih zamjenika u biračkim odborima, zatim stvaranje pretpostavki za uvođenje elektronskog glasanja, sprečavanje izbornih prevara na biralištima, kao i regulisanje održavanja ponovljenih izbora u slučajevima prekida izbora usljed vanrednih okolnosti.

Na osnovu njihovog prijedloga, izmjene zakona trebalo bi da obezbijede širi krug lica koja mogu da ulože prigovor radi zaštite izbornog prava, s ciljem otklanjanja manjkavosti u izbornom procesu, sprečavanju zloupotreba i izbornih prevara, kao i veće transparentnosti izbornog procesa u BiH.

Po okončanju 53. sjednice, počela je 54. sjednica Predstavničkog doma na čiji je dnevni red, odlukom proširenog kolegijuma, uvršten zahtjev Doma naroda za razmatranje, po hitnoj proceduri, modifikovanog seta zakona o akcizama.

Na dnevnom redu ove sjednice je i zahtjev Doma naroda za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji je sačinio Hrvatski narodni sabor.

13.00... Ovom deklaracijom predviđeno je da trasa puta ide preko Tuzle, Brčkog i Bijeljine, a ne kako je bilo prvobitno predviđeno, preko Sokoca, Rogatice i Višegrada do Vardišta.

Poslanici su, povodom obavljene rasprave o Informaciji o vrsti, broju, intenzitetu i troškovima posjeta ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka drugim državama, te njihove svrhe po interese BiH, čiji je predlagač poslanik SBB-a Damir Arnaut, usvojili zaključke Kluba poslanika SBB-a i Nezvisnog bloka.

Zaključkom Kluba poslanika SBB-a, Predstavnički dom od Kolegijuma traži da samoinicijativno ili u saradnji sa kolegijumom Doma naroda, obezbijedi prisustvo članova Predsjedništva BiH i Savjeta ministara, te ministra inostranih poslova na tematskoj sjednici pod nazivom "Spoljnopolitički pravci i ciljevi BiH i uticaj geopolitičkih tokova na BiH".

Zaključkom Nezavisnog bloka, poziva Predsjedništvo BiH, predsjedavajućeg i članove SM, Kolegijum da dostave informacije o službenim putovanjima u mandatu od 2014. do 2017. godine, odredište i broj dana provedenih na službenom putu i drugo.

U drugom čitanju je usvojen Prijedlog zakona o parlamentarnom nadzoru.

U prvom čitanju usvojeni su Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH predlagača Aleksandre Pandurević iz SDS-a i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH predlagača Borislava Bojića iz SDS-a.

Nije prihvaćen godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za 2016. godinu, ali je primljena k znanju informacija o stanju bezbjednosti u BiH u 2016. godini.

Nije prihvaćena inicijative poslanika SDP-a Denisa Bećirovića, kojom se zadužuje Savjet ministara da u roku od 30 dana od usvajanja ove inicijative pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi izvještaj o napretku BiH u procesu priključenja NATO-u sa prijedlogom konkretnih mjera za dinamiziranje aktivnosti BiH na putu ka punopravnom članstvu u NATO, jer su protiv bili poslanici iz Republike Srpske.

Sjednica je okončana davanjem saglasnosti za ratifikovanje više sporazuma i ugovora, među kojima je i Amandman broj jedan na Ugovor o finansiranju zaključen između BiH, Republike Srpske, Evropske investicione banke i preduzeća Autoputevi Republike Srpske /Ugovor o finansiranju/ za autoput Banjaluka-Doboj.

11:30 - Poslanici će se izjasniti o tačkama u vezi sa davanjem saglasnosti za ratifikaciju više sporazuma i ugovora, među kojima je i amandman na ugovor o finansiranju između BiH, Republike Srpske, Evropske investicione banke i preduzeća "Auto-putevi Republike Srpske" za projekat auto-puta Banjaluka - Doboj.

Nakon pauze poslanici će glasati o ovim, kao i o tačkama razmotrenim 25. oktobra, kada je sjednica počela, i 29. novembra, kada je prekinuta zato što su je napustili hrvatski poslanici poslije izricanja presude Haškog tribunala šestorici lidera Herceg-Bosn

11:15 - Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Miroslav Milovanović rekao je da deklaracija o kriterijumima za definisanje trase budućeg autoputa između Beograda i Sarajeva, čiji je predlagač Mladen Bosić iz SDS-a, nije u nadležnosti ovog doma, nego entiteta.

"Deklaracija je apsolutno pravno neutemeljena i neobavezujuća je za organe vlasti koji donose odluku o trasi puta", pojasnio je Milovanović u nastavku rasprave o ovoj tački dnevnog reda.

On je upozorio da se ovakvim neozbiljnim potezima razvlašćuju entiteti.

Poslanik SNSD-a Milica Marković zatražila je da se u raspravi o ovom pitanju ne zloupotrebljavaju Semberija i Bijeljina, navodeći da će oni imati najmanju korist od trase brzog puta Sarajevo-Beograd koja bi išla preko Tuzle i Brčkog.

Ona je ponovila da je Bosićev prijedlog identičan onom za koji se zalaže SDA, a da on ne poštuje stav Vlade Republike Srpske.

Nikola Špirić iz SNSD-a predložio je da siže rasprave o deklaraciji bude dostavljen donosiocima odluke - nadležnim entitetskim ministarstvima i ministarstvu na nivou BiH.

On je istakao da treba raspravljati o infrastrukturnom povezivanju sa susjedima i unutar BiH, ali da je potrebno izbjeći podjele o ovom pitanju.

"Politika kroz deklaraciju ne dozvoljava da se čuje stav stručnjaka. Bojim se da će ova deklaracija više zakovati stvari", rekao je Špirić.

Sa Špirićevim prijedlogom da tekst deklaracije i rasprava o njoj budu dostavljeni nadležnim institucijama BiH, Republike Srpske i Federacije BiH saglasio se i predlagač deklaracije - zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mladen Bosić.

Njegov stranački kolega Borislav Bojić očekuje da predložena deklaracija neće uticati na donošenje odluke o gradnji takvog puta kroz istočni dio Republike Srpske.

Senad Šepić iz Nezavisnog bloka smatra da o ovom pitanju treba održati široku javnu raspravu, pa možda i tematsku sjednicu Predstavničkog doma.

Njegov kolega Sadik Ahmetović problematizovao je pitanje ko će finansirati izgradnju ovog putnog pravca i na koji način.

Početak sjednice obilježila je rasprava pojedinih poslanika sa predsjedavajućom Predstavničkog doma Borjanom Krišto iz HDZ-a BiH o načinu na koji je prekinuto proteklo zasjedanje, 29. novembra.

Maja Gasal-Vražalica iz Demokratskog fronta i Damir Arnaut iz SBB-a tvrdili su da je Krišto prekršila Poslovnik o radu Predstavničkog doma, pa čak i Ustav BiH.

Krišto je rekla da je sjednica prekinuta na sjednici Kolegijuma ovog doma.

Sjednica je prekinuta 29. novembra jer su je napustili hrvatski poslanici poslije izricanja presude Haškog tribunala šestorici lidera Herceg-Bosne.

Prema dnevnom redu 53. sjednice, započete 25. oktobra, preostalo je da se još obavi rasprava o tačkama u vezi sa davanjem saglasnosti za ratifikaciju više sporazuma i ugovora, čime će biti iscrpljen dnevni red ove sjednice Predstavničkog doma.

Među tačkama u vezi sa davanjem saglasnosti za ratifikaciju nalazi se amandman na ugovor o finansiranju između BiH, Republike Srpske, Evropske investicione banke i preduzeća "Auto-putevi Republike Srpske" za projekat auto-puta Banjaluka-Doboj.

Nakon okončanja rasprave o preostalim tačkama dnevnog reda 53. sjednice, poslanici će glasati o ovim, te tačkama razmotrenim 25. oktobra i na nastavku održanom 29. novembra, kada je sjednica prekinuta, jer su je poslije izricanja presude Haškog tribunala šestorici lidera Herceg-Bosne, napustili hrvatski poslanici.

Po okončanju 53. trebalo bi da bude održana 54. sjednica Predstavničkog doma, na čiji je dnevni red, odlukom Proširenog kolegijuma, uvršten zahtjev Doma naroda za razmatranje po hitnoj proceduri modifikovanog seta zakona o akcizama.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je 7. decembra u oba čitanja set zakona o akcizama - prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, Zakona o uplati na jedinstveni račun, te Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH i uputio ih Predstavničom domu sa zahtjevom za hitnu proceduru.

Modifikovani prijedlog sa pratećim poboljšanjima usaglašen je na nivou ministara finansija i premijera entiteta, kao i predstavnika Savjeta ministara.

Ključna izmjena odnosi se na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na bio-goriva i bio-tečnosti, već se za 0,15 KM povećavaju putarine, a prikupljena sredstva će isključivo biti korištena za izgradnju auto-puteva, te izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta puteva.

Na dnevnom redu ove sjednice nalazi se i zahtjev Doma naroda za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji je sačinio Hrvatski narodni sabor, a koji je Dom naroda usvojio početkom maja na prijedlog hrvatskih delegata u ovom domu.

Predloženim izmjenama i dopunama reguliše se izbor hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH iz Federacije BiH /FBiH/, te sprovode odluke Ustavnog suda BiH o izboru delegata u Domu naroda FBiH i izborima u Mostaru.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici Nezavisnog bloka Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović.

Ovim zakonskim prijedlogom zagovara se unapređenje izbornog procesa u cjelini putem izmjena koje se odnose na proceduru izbora predsjednika, članova i njihovih zamjenika u biračkim odborima, zatim stvaranje pretpostavki za uvođenje elektronskog glasanja, sprečavanje izbornih prevara na biralištima, kao i regulisanje održavanja ponovljenih izbora u slučajevima prekida izbora usljed vanrednih okolnosti.

Na osnovu njihovog prijedloga, izmjene zakona trebalo bi da obezbijede širi krug lica koja mogu da ulože prigovor radi zaštite izbornog prava, s ciljem otklanjanja manjkavosti u izbornom procesu, sprečavanju zloupotreba i izbornih prevara, kao i veće transparentnosti izbornog procesa u BiH.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).