Ulogujte se

Protest tekstilaca: Zaposleni u "Zari" požalili se kupcima

Radnici u tekstilnoj industriji sve više su obespravljeni po pitanju plata i uslova rada, pa su zaposleni u fabrici svjetskog brenda "Zara" odlučili da se požale kupcima.

Kupci u Istanbulu pronašli su na etiketama poruke turskih radnika, koji navode da nisu plaćeni za izradu robe izložene na tom prodajnom mjestu.

Na papiriću je pisalo: "Sašila sam ovu odjeću koju ćeš kupiti, ali nisam bila plaćena za svoj rad".

Radnici su time pozvali kupce da podrže kampanju i izvrše pritisak na "Zaru" da ih plati.

Ti radnici zaposleni su u fabrici "Bravo", koja je tokom noći zatvorena. Zaposleni tvrde da im kompanija duguje tri plate, kao i otpremnine.

I dobro poznati brendovi poput "Ha-End-Ema", "Benetona", "Esprita", pa čak i "Prade" i "Versaćea" proizvode odjeću u fabrikama u kojima su radnici plaćeni ispod minimuma, a uslovi rada su nehumani.

Radnici u tekstilnoj industriji, osim što rade u nehumanim uslovima, trpe tiraniju arogantnih šefova, a većina fabrika je u vlasništvu stranih kompanija koje proizvode odjeću za zapadnoevropsko tržište, navodi "Dojče vele".

Stalno je prisutna i atmosfera straha, pa radnicima prijete otkazima i masovnim otpuštanjima. Redovno im se uskraćuje i zakonom propisani minimalni odmor.

Radnice su ispričale da ih tretiraju poput robova.

Šefovi viču na njih, a i seksualno uznemiravanje je dio svakodnevice, pišu portali, navodeći tešku situaciju u tom sektoru na području Јugoistočne Evrope.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).