Ulogujte se

Dodik: Srpska ima sve elemente državnosti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da sanja i vjeruje da će Republika Srpska jednog dana biti država.

On je, u intervjuu za Novosti, naveo da je BiH neodrživa, da predstavlja "moranje, a ne želju".

- Kada bi se Srpska danas izdvojila, ne bismo imali nijedan problem da živimo kao samostalna država - istakao je Dodik.

Dodik je rekao da Republika Srpska ima sve elemente državnosti- teritoriju, efektivnu vlast i narod koji to želi. Kada je riječ o međunarodnoj zajednici, predsjednik Srpske je rekao da narod treba osloboditi tog stereotipa da stranci ovdje mogu da rade šta hoće, a da mi moramo da slušamo.

- Јa sam to prekinuo još 2006, kada sam postao premijer. Tada sam prekinuo praksu da se svi materijali prije sjednice Vlade šalju u Kancelariju visokog predstavnika - naveo je on.

Govoreći o viskom predstavniku Valentinu Incku, Dodik je rekao da Incko mora da ode, ali da niko drugi ne dođe.

Odgovarajući na pitanje da li insistiranje na samostalnosti Srpske ugrožva poziciju Beograda u vezi sa Kosovom, predsjednik Srpske je rekao da Srbija iz svojih razloga mora ostati na međunarodnom principu teritorijalne nedjeljivosti, imajući u vidu Kosovo koje je njeno najvažnije državno pitanje, ali da je, isto tako, Republika Srpska njeno najvažnije nacionalno pitanje.

Dodik je rekao da je međunarodna zajednica na primjeru Kosova, navodno ponižavajući Slobodana Miloševića, ponizila Srbe i Srbiju.

- To govori koliko je taj projekat ciničan i antisrpski, a ne antimiloševićevski. Cilj je bio da se uruše i ponize srpska državnost i nacija. Albancima i Srbima koji ratuju i ubijaju se, međunarodna zajednica kaže - raziđite se. Muslimanima i Srbima koji takođe ratuju i ne vole se, kažu - morate da budete zajedno. To je licemjerje međunarodne zajednice. Nije nam ponuđeno fer rješenje - naglasio je Dodik.

Govoreći o zajedničkoj deklaraciji Srpske i Srbije o pravima srpskog naroda, Dodik je rekao da bi zajednički tim ovih dana trebalo da razmatra tekst deklaracije, koji će nakon usaglašavanja biti upućen u skupštinsku proceduru.

Ostavite komentar

Unesite sva polja označena sa zvjezdicom (*).